Her er opptak av nattens seilaser.

En marginal vinner og en stor taper

Første runde av America’s Cup World Series viser stor forskjell mellom lagene.

Publisert Sist oppdatert
VINNER: USA har to seiere og ingen tap, og troner resultatlisten.
VINNER: USA har to seiere og ingen tap, og troner resultatlisten.

Det ble seilt fire matchseilaser i natt hvor hvert lag møtte to andre båter. USA med American Magic troner resultatlisten med to seire, mens Ineos Team UK ligger på bunn etter to tap. Både Emirates Team New Zealand og Luna Rossa Prada Pirelli Team fikk en seier og ett tap.

Høye hastigheter

Tre av de fire seilasene hadde mindre underholdningsverdi, fordi forskjellene ble for store. I andre seilas fikk heller ikke produsenten med seg nedtellingen til start, som kanskje er den mest taktiske delen av seilasen.

Men det var imponerende hastigheter båtene seilte. Over 30 knop på kryss, også med god høyde, og godt over 40 knop på lens, USA var oppe i 47 knop på siste lens i siste seilas. I forhold til katamaranene brukt i 2017 er AC75, enskrogsbåtene som brukes denne gangen ca 10 knop raskere på kryss, og like raske på lens.

Seilasene viste også hvor enormt tapet blir om en av båtene faller ned fra foilene.

Ingen juleferie

Den første dagen i Prada America's Cup World Series Christmas Cup ble en triumf for laget fra New York Yacht Club. I den første seilasen tok American Magic med Dean Barker en overlegen seier over en skadeskutt engelsk båt som ennå ikke har fått kontroll på foilene og hadde store problemer med å løfte båten ut av vannet.

Ineos Team UK slet med tekniske problemer, og kom seg ikke i mål i noen av regattaene. Når de seilte, var farten heller ikke god nok. Det italienske laget pressen Ben Anslie ned av foilene rett før start, og mens Luna Rossa raskt var tilbake i god fart, hang den engelske båten fast i gjørma.

Ineos Team UK må trene på raskere manøvre, og de blir seilene med to foiler i vannet i lengre tid enn de andre lagene når de bauter eller jibber.

Vår ekspert Rasmus Køstner, som har en sentral rolle i det Danske SailGP-laget fortalte under SEImagasinets direktesending torsdag kveld at løpet til Ineos Team UK ikke er kjørt, og at mange små justeringer kan til sammen gjøre store utslag.

Enkle seire i de andre seilasene

I dagens andre seilaser vant Team New Zealands en klar seier mot «Luna Rossa» i den første, mens «Patriot» var overlegen i matchen mot «Britannia» som etter en straff i starten og store foilproblemer ikke hadde noe å stille opp med. «Luna Rossa» hadde ingen problemer med «Britannia» som igjen hadde tekniske problemer og måtte bryte løpet.

Problemer med foilarmen

Ben Ainslie opplyste på pressekonferansen etter seilasene at problemene med foilene ombord på »Britiannia» knyttet seg til armene som styrer foilene. Disse er standard utstyr som er likt for alle båtene og levert av klassen. Han hevdet derfor at problemene ikke skyldtes teamet og at man måtte vurdere å søke redress dersom det ikke var mulig å utbedre problemene i løpet av regattaen.

Gjorde feil

Nattens mest spennende seilas var mellom USAs med American Magic og Emirates Team New Zealand som USA overraskende vant. Forsvareren hadde tekniske problemer før start, som gjorde at USA kom best over startlinjen.

«Patroit» som er navnet på den amerikanske båten, holdt forspranget på lensen. Da Pete Burling forsøkte seg med et slag rett etter merkerunding ble båten hengende i vannet og amerikanerne kunne doble forspranget på kryssen. 24 sekunder var forspranget med halvannen runde igjen å seile. Igjen holdt amerikanerne forspranget på lensen, mens Team New Zealand virkelig fikk opp farten på den siste kryssen og gradvis tok igjen det amerikanske forspranget. Ved runding klarte Team New Zealand å sikre seg overlap og kunne runde først. En protest fra begge båtene ble avvist.

Igjen gjorde Team New Zealand en taktisk feil og jibbet rett etter runding. Det kostet dem seieren ettersom Dean Barker og hans amerikanske lag plukket opp mer vind på sin banehalvdel. De beregnet vinklene perfekt og kunne gå i mål cirka 15 sekunder foran Pete Burling og Team New Zealand.

Seier ikke uten bismak

Seieren smakte godt for laget på American Magic, selv om den kom som et resultat av taktiske og tekniske feil hos Team New Zealand. Vi så imidlertid på den andre kryssen at New Zealenderne hadde et fartsoverskudd som kan være avgjørende i de neste seilasene i denne serien.

Spennende til natten

Seilasene fortsetter i natt hvor Italia møter USA to ganger, og Storbritannia møter New Zealand to ganger. Det kan bli brutalt for Ben Ainslie og dronning Elisabeth, kanskje verdt en episode i The Crown, mens det kan bli tett mellom Italia og USA.

DUELL: Italia og New Zealand har en seier og ett tap hver, men Italia tapte for New Zealand.
DUELL: Italia og New Zealand har en seier og ett tap hver, men Italia tapte for New Zealand.