Seilmagasinets filmtips

Det er ikke ofte Seilmagasinet kommer med filmtips, men når vi først gjør det er det en perle av film. Terningkast 6 avsløres allerede her i overskriften.

Publisert Sist oppdatert

På Netflix finner du dokumentaren “Historien bak århundrets regatta” som følger mannskapet på den australske yachten som vant America’s cup i 1983. Dokumentaren forteller historien via filmklipp og intervjuer både av Amerikanerne og Australierne.

America's Cup første gang arrangert i 1851

America's Cup ble første gang gjennomført i 1851 av Royal Yacht Squadron i Storbritannia med en havseilas rundt Isle of Wight i Den engelske kanal. Den amerikanske skonnerten America vant, og eierne tok med pokalen til New York Yacht Club som vandrepremie. Den fikk da sitt nåværende navn. Konkurransen foregår vanligvis hvert tredje eller fjerde år. Konkurransen er matchseiling på bane mellom to båter, en fra det tittelforsvarende land og en utfordrer fra et annet land. Det gjelder om først å vinne fem seilaser. Utfordrerbåten blir plukket ut gjennom en kvalifiseringskonkurranse. Båttypen ble fra 1992 begrenset til 16 manns besetning og ca. 23 meter lengde.

Enorm interesse

I dokumentaren får en et innblikk i hvordan det Australske laget via dedikasjon og teknologi gikk seirende ut. Dokumentaren viser også hvordan seilsporten på den tiden hadde enorm interesse.