FRAKT: Nye båten til det italienske laget på vei til New Zealand.

Utfordrerne på plass i Auckland

De nye America’s Cup båtene er fløyet til New Zealand, men det vil ta noen uker før de seiler.

Publisert Sist oppdatert

I høst har det amerikanske laget American Magic trent side om side med Emirates Team New Zealand, men ikke sammen. Det forbyr reglene. Båtene de har seilt er også første generasjon AC75. Nå har alle lagene sin neste generasjon ferdig, og disse båtene er fløyet over til New Zealand, men alt vi har fått se er skrog pakket inn i hvit plast.

Det er foilene som kan bli avgjørende, men det er lettere å se forskjellene når det gjelder skrog. Storbritannia og USA satset på flate skog, mens Italia og New Zealand satset på dypere skrog på sin første generasjons båt. Ineos Team fra England bygget denne våren om sin båt med en kjøl under skroget, sannsynligvis for å gjøre den stivere. Laget har uttalt at deres nye generasjon båt blir mer lik den italienske.

Det er ventet at de nye båtene blir raskere, og vil få en toppfart opp mot 60 knop.

KULLSEILT: 10. oktober gikk AC75 «Te Aihe» rundt i et vindkast på 25 knop.

Hardtest

Sist søndag kullseilte «Te Aihe», første generasjon AC75 til Emirates Team New Zealand. Båten ble testet ut i ekstreme forhold, i vind over øvre grense for America’s Cup da den dykket baugen ned i vannet i 50 knops fart. Dette endte med av båten tippet over på siden, og ble liggende med mastetoppen i vannflaten. Båten ble raskt rettet opp, og tauet tilbake til basen. Det er andre gang «Te Aihe» kullseiler.

Krysser med Code 0

«Te Aihe» er også observert kryssende med sitt store flate sløreseil. I lett vind vil dette seile blir brukt under hele seilasen, og med det store seilarealet, så foiler båten alt i 6,5 knops vind, under 4 m/s.

Båten seiler da tre ganger vindhastigheten, nesten 20 knop i 4 m/s.

Det er ventet at lagene pakker ut sine båter i slutten av oktober.

17. desember starter America’s Cup World Series i Auckland. Regattaen skulle ha vært den siste i en serie, men blir den første og eneste gangen de fire lagene møtes. Det kan bli et brutalt møte med en vinner og tre store tapere.

USA: To generasjoner AC75 på American Magics base i Auckland
SLØR: «Te Aihe» med Code 0. Båten kan seile over tre ganger vindens hastighet.
DUELL: Det amerikanske laget og New Zealand ute å trener i samme område.