Færderseilasen

Havn for alle i Moss

Færderseilasen flytter til Moss

Etter syv år i Tønsberg har KNS valgt å flytte målgang og Færderfesten.

Publisert Sist oppdatert

Færderseilasen er Norges største regatta og vil fra neste år ha målgang i Moss, nærmere bestemt i Mossesundet. Regattaen arrangeres fra 13. til 15. juni 2025. Samarbeidet mellom KNS og Moss kommune går tilbake til byjubileet i 2000. Moss ønsket da et arrangement som ville synliggjøre Moss som sjøfartsby og Morten Torp i arrangementsselskapet Dra te Moss kontaktet KNS i 2019 for å få Færderseilasen til byen.

Godt samarbeid med Tønsberg

KNS´ generalsekretær Anders Kristensen undersreket at samarbeidet med Tønsberg i de årene byen har vært vertsby for avslutingen av Færderseilasen har vært solid og godt, men den 77 år gamle seilasen har vært i stadig utvikling, og et synkende deltakerantall og tilbakemelding fra seilerne som ønsker et løp med flere variasjonsmuligheter har gjort at KNS nå har valgt å flytte til Moss fra og med 2025.

Nord om Jeløya

Avslutningen av Færderseilasen vi skje i Mossesundet etter at båtene har rundet nordenden av Jeløya og etter målgang vil alle deltakerne kunne samles ved Rabben der det er plass for 550 båter med mulighet for utvidelse. Her vil det bli servering og underholdning, samtidig som byen har sine egne Mossedager, noe som vil skape liv og røre i byen.

Skal engasjere næringslivet

Morten Torp ser frem til å engasjere næringslivet i Moss og til et godt samarbeidde med KNS i den videre detaljplanleggingen. Ordføreren i Moss, Simen Nord, tror arrangementet vil bidra til å sette Moss ytterligere på kartet som sjøfartsby. Moss har en aktiv seilforening som vil både kunne bidra og høste mye fra et slikt arrangement som også vil gi verdiskapning bidra til opplevelsesnæringen i byen. Også havnesjef Øystein Høsteland Sundby er begeistret og mener dette vil bli et signalarrangement som vil bidra til det maritime miljøet og til at seilere vil stoppe i Moss istendenfor å seile forbi.

Misnøye med Tønsberg, men hva sier seilerne om Moss?

Det er seilerne om til syvende og sist feller dommen over arrangørens valg. Mange var negative til Tønsberg, særlig på grunn av begrensede løpsvariasjoner. Alle vil nå vente i spenning på hvordan løpene vil se ut i 2025.