TRENING: OK-jolla er igjen aktuell i Norge
TRENING: OK-jolla er igjen aktuell i Norge

Renessanse for storjolle

OK- og Finnjollene hadde sin glanstid i Norge på 1960 og 70-tallet, men døde etter hvert ut. Nå er det gryende norske miljøer i begge klassene.

Publisert Sist oppdatert

Om World Sailing får bekreftet vedtaket fra 2018, er Finnjolla på vei ut av det olympiske programmet. Der har den vært siden OL i Finland i 1952, derav navnet. Siste ord er imidlertid ikke sagt i OL-diskusjonen, og interessen for denne klassiske jolla i dag større enn noensinne, og det er særlig på seniornivå at klassen nå er i en imponerende vekst. Verdensmesterskapene for Masters trekker mellom 300 og 400 deltakere og bruktmarkedet støvsuges av seilere som trekkes til klassen.

Peer Moberg var lenge ensom norsk ulv på medaljejakt i OL. Nå har Anders Pedersen tatt over den rollen, men han er ikke alene om å seile med NOR i seilet. I det siste har interessen vært tiltagende og i 2013 var det mulig å arrangere et norsk mesterskap i Finnjolle, for første gang på 37 år. OL-klare Anders Pedersen vant mesterskapet foran jollegeniet Lars Johan Brodtkorb og entusiasten Petter Fjeld.

Internasjonalt kunne vi skilte med 19. plass til Peer Moberg i OL 2008 og 17. plass til Anders Pedersen i 2016, men bak dem har det vært tyst. Et hederlig unntak har vært Ola Mathias Johannessen fra Bergen som nå går i sitt 83. år. Han har konkurrert siden 1950 årene i både OK- og Finnjolle. Den spreke oceanografiprofessoren har deltatt regelmessig i Master-VM for Finnjollene, som oftest som eneste norske seiler. I 2019 tok han bronse i klassen for Super Legends, seilere over 80 år, og når Finnjollene skal til Helsinki for sitt VM neste sommer er det ventet mer enn 400 båter til start, en av dem sikkert Ola M som han kalles.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS