Andhøy løy om tillatelse

I et intervju med NRK i forrige uke hevdet Jarle Andhøy at den russiskregistrerte båten han seiler skal ha fått tillatelse fra russiske myndigheter for å seile i Antarktis, Dette bestrider Polarinstituttet.

Publisert

Newzealandske og norske myndigheter har ikke gitt noen tillatelse til å seile inn til Antarktis, men i et intervju med NRK i forrige uke hevdet Andhøy å ha fått tillatelse av Russland fordi båten seiler under russisk flagg og med russisk kaptein, skriver VG Nett.

– Vi fikk med oss denne påstanden og undersøkte saken nærmere. Vi har hele tiden tatt forbehold om at ekspedisjonen kunne vært godkjent av andre myndigheter, men nå er vi sikre på at det ikke foreligger en slik tillatelse fra Russland, sier direktør Jan-Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt til avisen. Ifølge direktøren var det viktig å få klarhet i tillatelsen fordi en eventuell godkjenning ville stilt situasjonen helt annerledes.

Andhøy og mannskapet kan komme til å krysse 60 grader sør i løpet av helgen. Dagbladet møtte i går de to tidligere besetningsmedlemmene på «Berserk», Rune «Supern» Olsgaard som er talsmann for Andhøys ekspedisjon og Christian Foss, på Rubber Pub i Oslo. Olsgaard som har snakket med Jarle Andhøy på satelittelefon beretter at Andhøy og mannskapet var ved godt mot. - De kan krysse 60 grader sør tidlig i neste uke, sier Rune Olsgaard, men om de velger å bryte loven og krysse denne grensen, avhenger av hvilke svar myndighetene i New Zealand kan gi.

På avtalte ankringsplasser losset «Berserk»-mannskapet en del utstyr på land, i depoter i størrelse rundt 500 ganger 500 meter. Det bør derfor være mulig å finne utstyret, fortøyningstau, isanker og kjettinger, med mindre dette er fjernet. Andhøy mener mannskapet aldri ville ha lastet utstyret om bord på båten igjen, med mindre mannskapet ble pålagt dette. Er ikke utstyret der, kan det også hende at det er fjernet av myndighetene. Andhøy har spurt newzealandske myndigheter om dette, men har ikke fått svar.

- Hvis de sier at de har fjernet utstyret, har ikke Jarle noen grunn til å fortsette sørover. Da vil han ikke ha noen spor å gå etter, sier Olsgaard. Hvis mannskapet har tatt med seg utstyret, er frykten at de ble jaget derfra i forkant av det varslede uværet.

Det er store ismengder i McMurdo som kan gjøre det umulig for båten å nå land, og Andhøy sier han vil avslutte ekspedisjonen om han vurderer forholdene til å bli for farlige til å fortsette.