Omfattende testing av ankere

Goodwin og en en samling av noen av ankerne han har testet

Avslutter testing av ankere

Steve Goodwin er skaperen bak Youtube-kanalen SV Panope som over flere år har testet titalls ankere. Nå avslutter han testingen.

Publisert Sist oppdatert

Steve Goodwin er en seiler med lidenskap for ankere. Han begynte i 2015 å teste ankere ved hjelp av GoPro actionkamera. Muligheten til å se hvordan ankere oppførte seg på sjøbunnen åpnet en ny mulighet for å vurdere prestasjonen til forskjellige ankere i ulike bunnforhold. Videoene ble publisert på Youtube under navnet SV Panope.

Egne testmetoder for ulike forhold

Steve Goodwin utviklet en testmetodikk som tok i betraktning de mange variablene som påvirker et ankers ytelse. Dette inkluderte sjøbunnens sammensetning, ankerets vekt og form, samt påvirkningen av strøm og vind. Ved bruk av egen båt, kraftmålere, filming og gjentatte forsøk har han klart å gi en grundig vurdering av ulike ankermodeller. Dette til glede og bekymring for flere ankerprodusenter. SV Panope sine tester viste at blant annet at en av verdens mest anerkjente ankere Rocna, kunne ha problemer med å få feste i leirbunn hvis det ble dratt løs for deretter å måtte resette seg igjen. Dette førte til mye diskusjon blant seilere, hvor flere mente å ha erfart dette selv. Rocna har i ettertid videreutviklet ankeret, og kommet med en oppdatert versjon. Dette er det siste ankeret som Goodwin har gjennomført en test av, og oppsummert i en 39 minutter lang video. 

Goodwin har samlet resultatene for ulike ankere og testmetoder.

Et anker er ikke best til alt

Goodwin har utviklet en test for hvordan et anker forlater ankerholderen og hvor mye kraft som må til for at ankeret skal forlate ankerholderen. Han har også målt hvordan høyt ankeret slår opp. Dette kan for mange båteiere være svært viktig informasjon for å få et anker som passer i baugen. I motsatt tilfelle kan feil anker være et som slår opp i forstagsrullen og som alltid må sparkes ut for at det skal forlate ankerkrybba. 

Ankertestingen til Goodwin har vist at det ikke finnes et anker som er best på alt. Valg av anker betyr derfor at båteier må velge hvilke faktorer som er viktig, for deretter å velge riktig anker til eget bruk. Tilsvarende kan det være nyttig å vite hvordan det ankere du har presterer under ulike forhold. Enkelte ankere presterer for eksempel svært godt i forhold til vekt på ankere. Dette kan være svært nyttig hvis du er ute etter en reserveanker som til vanlig skal stues vekk ombord. 

Ulike ankere har blitt testet i ulike størrelser

Mye tid og lite betalt

Steve Goodwin har produsert 185 videoer som til sammen har blitt sett over 1,7 millioner ganger. Han har over ti tusen faste abonnenter. Dette er imponerende tall, men i Youtube-sammenheng genererer det bare småpenger. SV Panope har 185 Patreons som støtter produksjonen av videoene, og i en epost sendt til Patreons takker Goodwin for støtten. Det er 5 måneder siden sist video av ankertest ble utgitt. Goodwin oppgir at videoproduksjonen tar mye tid, og at han har en fulltids jobb i tillegg. Han vil framover frigjøre tid for å være mer sammen med familie og selv seile sin egen båt SV Panope. 

Goodwin er en dyktig sjømann som har brukt kunnskapen til å utvikle realistiske testmetoder for ankere. Dette har igjen ført til et økt forståelsen for sikker ankring. Han har gjort en imponerende innsats, og det er bare å takke for hjelpen!

En Youtube-video med samletest av ulike ankere

.