REDESIGN: Anne Berggraf lager produkter fra gamle seil. Denne baggen er fra en gennaker hun brukte over Atlanterhavet i 2009.

Fokk Fashion

Anne Berggraf skaper nytt liv av gamle seil.

Publisert

På brygga i Tønsberg kan du denne helgen kjøpe moteriktige produkter fra en gammel fokk eller storseil.

– Alle produktene er laget av brukte seil, og brukte seil er det heldigvis ikke noe problem å få tak i, forteller Anne på vannet, eller Anne Berggraf som er hennes offisielle navn. 

FOKK: Anne på vannet har et kraftig slagord.

Produkter med historie

– Denne baggen er fra en båt jeg krysset Atlanterhavet med i 2009. Jeg fikk gennakeren etter at den ble utslitt, fortelle Berggraf. Mange av produktene har merker og symboler som kan avsløre en historie. Den røde gennakeren fra 42-fots Jeanneau «Go Beyon» går igjen på mange steder hvor den røde duken blir brukt som kontrast. 

– Jeg har også produkter laget av regatta seil, men disse blir gjerne litt for stive og sprø. Dacron egner seg bedre, forteller seileren. 

DETALJER: Anne på vannet bruker detaljer fra seilene på sine produkter.
POPULÆR: Ølbøtte er produktet som det selges mest av om dagen.
PRAKTISK: Denne baggen er utviklet for å feste på rekka på en seilbåt.
BÅTUTSTILLING: Tønsberg Boatshow er i gang. Her er det ingen master, men heldigvis litt seil.

Startet med eget seil

Det hele startet da hun kjøpte nye seil til sin Hallberg-Rassy Misil. I stede for å kaste seilet, så sydde hun en saccosekk. Den ble det kamp om i heimen, så det ble to myke stoler. 

– Jeg har alltid vært interessert i å sy, og har utdannelse innen søm, forteller Berggraf. Det mest populære produktet er en ølbøtte hvor du kan fylle opp bøtta med isbiter, og holde drikken kald. 

Ikke gratis

– Redesign handler om gjenbruk av produkter og dessverre ikke alltid lav pris. Ølbøtta koster 1000 kroner, og det mener mange at er dyrt. Det folk glemmer er at redesign handler om håndverk, og norsk arbeidskraft. Tross i at min timelønn er lav, og at materialene er gratis, så vil det koste. 

Anne Berggraf har fått arbeidsplass til seilloftet til Wind Design, så produksjonen har lave faste kostnader. Tross dette er salget ikke nok å leva av. Berggraf er nå også leder av Vindskift, en jobb som er en 60 prosent stilling.