Golden Globe Race

STILLEBELTET: Are Wiig seiler vestover og utsetter møte med Stillebeltet. Båten i tet kan alt være igjennom.

Øst eller vest gjennom Stillebeltet

Uken som kommer kan gi store utslag på resultatlisten. Are Wiig har en annen strategi enn lederbåten. 

Publisert Sist oppdatert
SOLO: Are Wiig fotografert ved passering av Lanzarote. Da som 4. båt, som nå.

Stillebeltet er normalt mye tynnere mot vest, men å krysse nærmere mot Brasil gir en skarpere vinkel når båten har kommet inn i passatvinden. Denne vinden blåser fra sydøst, som betyr vind forenom tvers. Are Wiig passerer nå Kapp Verde-øyene med kurs sydvest, og holder god fart, faktisk den høyeste av alle de 12 båtene som er igjen i regattaen om å seile alene rundt jorda uten hjelp. 

Bare flaks?

Phillippe Peche i tet velger en annen strategi enn Are Wiig. Lykkes han, vil det gi enorm uttelling. Franskmannen seiler rett syd, og drar glede av mer vind nær land av Afrika. Han ser ut til å være igjennom beltet av lett vind, og har fått opp farten igjen. Men han er ikke helt trygg. Stillebeltet vil utvide seg og det er sjanser for at han mister vinden igjen i morgen. Ser vi 4-5 dager frem, så vil vi vite mer. Da er det mulig at franskmannen er trygg på sydsiden, og har glede av en bedre vindvinkel sydover, mens Are Wiig blir liggende i Stillebeltet. 

Are tjener

Akkurat n forsvinner den gode vinden for båtene bak Are. De som ligger lengre øst. Are kan tape for båtene i tet, men vil tjene mye i forhold til båtene bak. 

Det blir interessant å følge med hva Phillippe Peche gjør. Det virker nesten som han vet noe andre ikke vet. Det er begrenset hva seilerne får av værinformasjon. Mens Are Wiig seiler på statistikk, basert på observasjoner fra seilskutetiden. Reglen sier at man skal gå mot Brasil, og seile på vestsiden av høytrykket ved St. Helena. Etter hva jeg husker, så valgte «Berge Viking» å seile på østsiden under Whitbread Round the World Race i 1981. Det gir en kortere rute, men kryss. Dette kan være en mulighet Phillippe Peche velger. 

 

Plassering 19. juli

1. Philippe Peche, seilt 2419 nm, 22706 til mål

2. Jean-Luc Van Den Heede,  + 42 nm

3. Mark Slats,  + 105 nm

4. Are Wiig,  + 205 nm 

5. Susie Goodal,   + 258 nm

6. Tapio Lehtinen + 277 nm

 

23. JULI: Stillebeltet utvider seg i dagene fremover, men båten i tet kan slippe unna.