Golden Globe Race

VIND: Fire båter er igjennom Stillebeltet, Are Wiig er en av dem.

Are Wiig gjennom Stillebeltet

Den norske soloseileren ligger fortsatt på fjerdeplass ett flere frustrerende dagers seiling.

Publisert Sist oppdatert
STABIL: Are Wiig holder god fart, men ikke like bra som de tre i tet.

Feltet av 12 deltagere i Golden Globe Race befinner seg i ett krevende værsystem. Båtene er i ferd med å seile seg fra passatvinden på nordlige halvkule til passatvinden syd for ekvator. Her er det ett område som heter Stillebeltet på norsk, eller Doldrums på engelsk. I dette området er lite, og ustabil vind. Stillebeltet har nå ligget langt nord. Vanligvis veien gjennom beltet kortere mot vest, mens nå har det vært litt mer vind langs kysten av Vest Afrika. 

Opp og ned

Lørdag var Are Wiig den av deltageren som hadde seilt lengst i løpet av 24 timer. Søndag var han den som hadde seilt kortest. Sist døgn har han seilt 72 nm, som er midt på treet. Alle tre båtene foran Wiig har seilt mer. De er i ferd med å bryte gjennom beltet med ustabil vind, noe det ser ut som også Wiig nå har klart. Men Stillebeltet er dynamisk, og kan flytte seg sydover igjen. 

Are Wiig har tapt mot båtene foran, og batene bak har tatt innpå, men nå vil han dra i fra igjen, og sikre sin fjerdeplass. 

Kryss sydover

Philippe Peche i tet har nå bare en ledelse på kun 33 nm på Jean-Luc Van Den Heede, som nå har krysset lederens kjølvann. Båtene i front har vinden rett i mot, og mens Van Den Heed fremdeles seiler på styrbord halser, har Peche slått over på babord. Det er muligheter for at han vil holde denne halsen i lang tid. Vinden som nå er fra syd vil dreie mot sydøst etter hvert som båtene seiler sydover. For øyeblikket er det Van Den Heed som seiler raskest, men Are Wiig som nummer to. Det blir nå spennende å se kryssegenskapene de de ulike båtene. 

 

Plassering 23. juli

1. Philippe Peche, seilt 2850 nm, 22325 til mål

2. Jean-Luc Van Den Heede,  + 33 nm

3. Mark Slats,  + 111 nm

4. Are Wiig,  + 214 nm 

5. Susie Goodal,   + 285 nm

6. Tapio Lehtinen + 289 nm

KRYSS: Vinden om tre dager, båtene bak med medvind, og båtene i tet på kryss.