Golden Globe Race

VINDROR: Arkivbilde av selvstyreren til Are Wiig

Are Wiig fikk juling i første runde, men er kampklar

Denne helgen har det vært voldsomt for soloseilerne rundt jorda, også for den norske som seileren en av regattaens minste båter.

Publisert Sist oppdatert
VIND: Vind og bølger har roet seg, men Wiig har falt en plass på resultatlisten.

Det ble meldt om snøstorm i området hvor seilerne er, syd for Cape Town, for det nå går mot slutten av vinteren. Vindkastene har vært på over 50 knop, og sjøen stor og rotete.

Are Wiig ble ikke spart. Han opplevde to «knock downs», at båten ble slått ned, slik at mastetoppen går i sjøen. Det ville skremt livet av de fleste, men dette er noe Wiig er forbredt på. Båten er selvrettende.

Uten selvstyrer

Verre var det at vindroret ble skadet. Vindroret gjør at båten styrer seg selv, og det gir Wiig mulighet å sitte godt beskyttet i cockpiten. Uten selvstyrer må han styre selv, som gjør ham mer eksponert for de voldsomme forhodene. Wiig har rapportert at han kan fikse selvstyringen, men ikke under de røffe forholdene. I går var vindrotet fikset, og Are var blitt kjent med hvordan den vanskelige sjøen skal takles.

Forbiseilt

Uværet gjorde at Wiig valgte å ta det med ro. Kursen ble lagt rommere, som førte båten lengre nord, enn optimalt. Gregor McGuckin har både seilt en mer optimal kurs, og klart å holde en høyere fart, og dermed klatret opp på tredjeplass, forbi Wiig. McGuckin fra Irland seiler en Biscay 36, en større og tyngre tomaster.

Forbi Kapp det gode håp

Jean-Luc Van Den Heede i tet, bare drar fra. Han kan nå også glede seg over god medstrøm. Franskmannen passerte Kapp det Gode håp kl. 20.00 UTC fredag 24. august, 830 nm foran Are Wiig.  Siden fredag har Are Wiig tapt nesten 400 nm i løpet av helgen, men vil også komme i ett strømsystem som vil gi han en gratis puff. Wiig vil nok ikke passer landemerket før om 2-3 dager, 5-6 døgn bak lederbåten.

Nødhavn

Phillippe Peche, som fikk ødelagt selvstyreren, og brukket rorkulten, har ankommet Cape Town, som blir hans endepunkt i regattaen. Han forteller om en strabasiøs slutt på racet, og er fortvilet over å måtte gi seg. Han hadde undervurdert behovet for reservedeler, og at båtene i tet har seilt mye tøffere enn han hadde forestilt seg. 

Franskmannen Antoine Cousot har også planer om å gi seg. Han har kurs mot Rio.

 

Plassering 27. august

1. Jean-Luc Van Den Heede,  seilt 6474 nm, 17823 nm til mål

2. Mark Slats + 991 nm

3. Gregor McGukin  + 1204 nm

4. Are Wiig,  + 1226 nm

5. Uku Randmaa  + 1328 nm

7. Abhilash Tomy+ 1739 nm 

6. Susie Goodal,   + 1742 nm

8. Loic Lepage+ 1979

9. Igor Zaretskiy + 2167 nm

10. Tapio Lehtinen + 2263 nm

 

KETCH: Gregor McGuckin har forbiseilt Are Wiig med sin Biscay 36.
NØDHAVN: Phillippe Peche ankom Cape Town i helgen.