Golden Globe Race

STABIL: Are Wiig holder god fart, men ikke like bra som de tre i tet.

Are Wiig med vindrorproblemer, han er ikke den eneste

Av de 18 båtene samlet før start, er det nå bare 13 igjen i soloregattaen rundt jorda. Selvstyreren er utfordring nummer en. 

Publisert Sist oppdatert
BRUTT: Nabil Amra har en tøff kryss tilbake til Kanariøyene uten selvstyrer.

Det har vært vindfulle dager den siste tiden, med høye hastigheter. De beste båtene har seilt over 150 nautiske mil i løpet av 24 timer, som gir en snittfart på 6,5 knop. For første gang har det vært sjø over dekk.

– Som Sørishavet, bare varmere, beskriver Indiske Abhilash Tomy forholdene den siste tiden. Han har fått spjæret storseilet, og venter på at forholdene roer seg før han kan reparere. Unge Susie Goodall fikk en bølge inn i båten, som gjorde papirkartene våte. 

Are Wiig fikk rift i spinnakeren sin, men den skal han ha klart å lappe sammen igjen. 

Flere har brutt

Etter 16 døgn er det bare 13 båter som seiler Golden Globe. De fleste har brutt på grunn av problemer med vindroret. 

På morgentimene ble det kjent av palestinske Nabil Amra har gitt seg. 

– Må tilbake til å håndstyre, så forferdelig. Kurs mot Tenerife, så lei meg, skriver han i en melding til regattaledelsen. Det er en sveis i godset på styreenheten som har sviktet. Philippe Péché  i tet har valgt samme løsning, og er bekymret for at også hans vil svikte. 

Også franske Antoine Cousot og amerikanske Istvan Kopar har gitt seg på grunn av vindrorproblemer. 

Kevin Farebrothe fra Australia og også gitt seg, etter å ha konstatert at soloseiling ikke er noe for ham. Farebrothe har vært på Mount Evrest tre ganger, men sliter med søvn om bord. 

Også Wiig med problemer

Are Wiig holder imponerende god fart, men mister stadig noe distanse til de tre båtene i tet. Men Wiig er raskere enn all bak. Nordmannen seiler en mindre båt, og kan lide av kortere vannlinjelengde. 

– PROBL WINDVANE TONGHT,ROPE FOR BORDLADDER ROUND SERVORUDDER, var meldingen fra Wiig til regattaledelsen. Vi får krysse fingrene at det ikke er alvorlig. Wiig fortsetter med god fart, og lite tyder på at problemene har sakket farten. 

Stillebeltet forut

Båtene i tet nærmer seg Kapp Verde. Farten er fremdeles høy, men i løpet av ett par dager vil båtene ende i ett område med svært lett vind. Stillebeltet ligger langt nord, og vil gi både utfordringer og muligheter. 

Plassering 17. juli

1. Philippe Peche, seilt 2203 nm, 22914 til mål

2. Jean-Luc Van Den Heede,  + 49 nm

3. Mark Slats,  + 55 nm

4. Are Wiig,  + 156 nm 

5. Gregor McGuckin + 217 nm

6. Susie Goodal,   + 247 nm

LEDER: Philippe Péché holder seg i front, men har bare 17 nm på Mark Slats.
STILLEBELTET: Feltet nærmer seg Stillebeltet. Det gir muligheter og utfordringer.