Ny seilgren debuterer i Arendal

Helgen 28. – 29. august arrangerte Arendals Seilforening Norgescup i klassene Bic T293, IQFoil, Open Foil, Slalom og Norges første regatta i Wingfoil.

Publisert

Wingfoil kan beskrives som en mellomting mellom windsurfing og kiting. Seilerne holder en oppblåsbar vinge med hendene som styres som en kite. Det er en enorm etterspørsel etter slikt utstyr vedren rundt, og det meste av slikt utstyr har vært utsolgt i sommer.

I nye grenen Wingfoil stilte 7 deltakere til start, Halvard Feragen fra Arendal ble historisk og passerte mållinja først i Norges første Wingfoil regatta.

Sammen med Open Foil og IQFoil blir nok disse tre de store klassene fremover, i hvert fall morsomste – både å seile og å se på.

Mot gamle høyder

Det ble hjemmeseier til Arendal i Wingfoil, en ny type seiling som er i vekst.

– Det er lenge siden vi har hatt brettregatta med over 50 deltagere, sier Morten Andersen i Arendal Seilforening. Vi samlet nærmere 50 brettseilere i alle aldre på Hove utenfor Arendal, forteller Andersen.

Den yngste deltakeren, Axel Espeli-Blankholm var bare 12 år og seilte i IQfoil. Den gamle verdensmesteren Anders Føyen var også å se foilende på startlinja i Open Foil klassen.

Det var et fantastisk sommervær, men dessverre uteble vinden på lørdag. Men søndag var det en åpning på et par timer med litt laber vind, men nok til at alle klasser fikk gjennomført minst en seilas.

Bra OL-rekruttering

VETERAN: Stein Anders Sundby er best av dem som har levd et langt liv med brettseiling.

IQFoil, som erstatter RS:X som OL brett i 2024 var den største klassen, og rekrutteringen der lover bra, med mange unge lovende seilere av begge kjønn. KNS dominerer miljøet og tapetserer resultatlisten. Om flere foreninger hadde klart det KNS har fått til, så ville brettseilingen vært på 80-tallsnivå.

Overlevere fra 80-tallet

I Open Foil er det mange kjente navn fra det enorme brettmiljøet på 80-tallet, men det var to U20-seilere som tok de første plassene på delt poengsum. Tidligere OL-seiler Sebastian Wang-Hansen tok bronse to poeng foran Grand Master Stein Anders Sundby. De fleste med grått hår er seilere fra Asker på 70 og 80-tallet.

Vinnere:

Bic T293 U15: Ane Fiskvik Mjøen. KNS

Bic T293 U17: Amanda Sofie Siem, KNS

IQFoil U13: Axel Espeli-Blankholm, KNS

IQFoil U17: Felix Dybdahl, KNS

IQFoil U19: Mathias Halvorsen, KNS

Open Foil: Christian Linnerud, KNS

Slalom: Stian Johnsen. Kristiansand Brett Klubb

Wingfoil: Halvard Feragen, Arendals Seilforening

Link til alle resultater

OL: iQfoil-klassen er valgt til OL 2024, og miljøet er alt stort i KNS.