NORSK SEILSPORTSLIGA

KAN JUBLE: laget fra Risør Seilforening kan bli de som jubler høyest etter endt runde i seilsportsligaen i Arendal denne helgen.

Risør favoritt før siste ligarunde

Risør Seilforening er ikke nødvendigvis favoritt til å vinne den siste ligarunden i Arendal til helgen, men de er favoritter til å vinne sammenlagt.

Publisert Sist oppdatert

Det er varslet friske forhold under den kommende siste og avgjørende runden i Norsk Seilsportsliga i Arendal. Det vil bli en runde der erfaring, teknikk, tyngde og pondus vil telle, og det tegner til å bli en runde der de dyktige virkelig vil få vist seg frem. Det er varslet fra 7 til 10 m/sek – selv inne i Tromøysundet rett utenfor Arendal by. Det kan bli en frisk finale på årets seilsportsliga.

Risør ligger i têt

Risør Seilforening går inn i denne runden med en ganske klar ledelse, etter at det glapp litt for foreningens hardeste konkurrenter i den foregående runden i Larvik. Under vanskelige og skiftende forhold seilte Risør-laget inn til en 2. plass, mens den gangen ledende Brevik Seilforening famlet seg til en 8. plass. Heller ikke fjorårets seriemester, Moss Seilforening, fikk mye til å stemme i Larvik og endte på 10. plass.

Det betyr at Risør Seilforening nå leder med fire poeng på Brevik og seks poeng på Larvik Seilforening på 3. plass. Både Risør og Brevik stiller med nøyaktig det samme mannskapet som har representert foreningene i alle rundene. I spiss for Risør-laget seiler Tomas og Mads Mathisen, mens Dag Usterud er den ledende personligheten på Breviks lag.

Mossingene kan bli tøffe

Skal vi begi oss inn på noen tips for den kommende runden, vil det ikke nødvendigvis være disse to foreningene som vil gå til topps i denne runden. Det er mange utfordrere og sannsynligvis blir det slik det har vært i alle de tidligere rundene: svært jevnt.

Moss Seilforening stiller med et sterkt lag som er sugne på å få vist seg frem, og det tror vi at de vil klare. Jørn-Erik Ruud, Mads Hassum-Olsen, Morten Knudsen og Mathias Mollatt er et lag uten svakheter og som har bøttevis av rutine. I den friske vinden tror vi at de vil lykkes. De har alt å vinne; en plassering blant de tre beste vil trolig kunne avstedkomme en billett til Sailing Champions League i 2019.

De fire beste sammenlagt i årets serie kvalifiserer seg for Sailing Champions League, og før den siste runden er Moss Seilforening fire poeng unna en slik billett. SEILmagasinet tror de vil gå helt til topps i Arendal og kapre en SCL-plass.

Vil vise seg frem på hjemmebane

Hjemmelaget Arendal stiller med det samme laget som i Larvik, der de ble nummer tre. Carsten Hopstock, Bjørn Mørland Pedersen, Per Eilert Vierlie og Laila Vevstad vil utvilsomt være keene på å vise seg frem på hjemmebane. De kan ikke gjøre seg håp om å kjempe i toppen sammenlagt i serien, de ligger snarere slik til at de står i fare for å rykke ned etter en svært laber start på serien.

Med det laget som representerer foreningen i helgens runde, vil nok foreningen unngå nedrykk, for det er grunn til å tro at laget vil være med å kjempe i toppen. Kanskje vil de til og med kunne bli nummer to?

Med tyngde og pondus på bidevind

Etter svikten i Larvik, vil Brevik-seilerne ønske revansje, og Dag Usterud har uttalt at de trives desidert best i mye vind. Da kommer lagets tyngde til sin rett, og Usterud mener det gir laget et fortrinn – ikke minst på bidevind.

– I Bodø, der det blåste friskt, seilte vi fortere og høyere enn de fleste andre, sa Usterud den gangen.

Vi tar ham på ordet og tipper laget på en 3. plass.

VIL TIL CHAMPIONS LEAGUE: Dag Usterud kommer til å gi alt for at Brevik skal få seile i Sailing Champions League i 2019.

Unnavindsraketter

Risør-laget har utvilsomt teknikken inne, og 49er-seilerne Tomas og Mads Mathisen kan alt om å plane og seile fort med gennaker på relative vindvinkler. Svært få vil trolig kunne holde følge med dem på unnavindsleggene, men kanskje vil de være i letteste laget mot mer erfarne bidevindsseilere på kryssleggene i den friske vinden som er varslet.

Det kan bety en 4. plass, men det vil uansett være godt nok til å vinne serien sammenlagt.

Toppet, men lett lag

Åsgårdstrand Seilforening kommer rett fra Champions League-finale i St. Moritz hvorfra de ganske sikkert har med seg erfaring og impulser. De har også toppet laget fra de foregående serierundene i Norge ved å få Karl Otto Book om bord.

Skipper Jostein Grødem har tidligere uttalt at de sliter litt i mye vind fordi de er i letteste laget. Det kan bety at det blir en 5. plass på dem i Arendal. Det vil i så fall ikke gi noen SCL-plass til neste år. Skal de ha håp om en slik plass, er det kun seier som duger, men kanskje er ikke en gang det nok.

Kjemper om plass i Sailing Champions League

Laget til Ran Seilforening, som nok en gang er ledet av Leif Kristian Garvik, seiler aldri dårlig, men det er også sjelden at de virkelig briljerer. De startet riktignok med en 2. plass i Bodø, der det blåste, men siden er det blitt en 7. og 5. plass. Kanskje vil de gjøre tipset om en 6. plass i Arendal solid til skamme?

Med en slik plassering vil de kunne ligge an til en SCL-plass i 2019, men rykker de et par plasser ned, kan en slik plass ryke.

Det kommer an på samspillet

Anette Melsom Myhre leder et nysammensatt KNS-lag. Det har mye erfaring i seg, men spørsmålet er om de har fått seilt nok sammen til at alt skal gå som smurt i alle manøvre. Peter Hauff, Sigurd Tveit og Nina Braaten kan hver for seg sine ting, men sammen?

Spørsmålstegnet som settes ved KNS-laget gjør at det blir plassert på 7. plass.

Unge utfordrere

Tønsberg Seilforening stiller med et ungt lag anført av Jostein Aker og Jacob Undrum. De kommer nok tidvis til å brilljere og hevde seg helt i toppen i enkeltseilaser. Spørsmålet er hvor godt de klarer å holde hodet kaldt gjennom alle flightene. De har i likhet med Mathisen-brødrene mye moderne seiling i blodet og ble nummer tre i Bodø i første runde, men nå i fjerde runde av seilsportsligaen er nok nivået generelt blitt hevet atskillige hakk siden den gang.

Laget vil utvilsomt ha sin force på unnavindsleggene, men spørsmålet er om det vil være nok til å veie opp for at de har begrenset med kjøtt på rekka på bidevind? J/70-ene har vist seg å være kilne å seile på bidevind når det virkelig blåser. Liten fremdrift og en smal kjøl er en dårlig kombinasjon som gir mye avdrift.

Kan bli vippet av pinnen

Larvik Seilforening ligger på 3. plass før Arendal-runden og foreningen har et uttalt mål om å kapre en SCL-plass. Laget som den garvete seileren Dag Rune Wiksten har med seg, ser på papiret noe tynt ut i forhold til hva de tøffeste motstanderne varter opp med.

Det kan bety at målet til foreningen blir forkludret. Laget må nok ned på 5. eller 6. plass for å sikre seg en CL-plass. Kanskje kan også en 7. plass holde. Men 9. plassen som de tippes på, vil nok neppe være god nok. Men hvordan man ser ut på papiret spiller ingen rolle, det er hvordan man seiler som teller!

Kan få uttelling i Arendal

Grimstad Seilforening har satset og trent mye med henblikk på seilsportsligaen.

– Vi må hjem og trene mer, har Lars Ingeberg uttalt etter flere av serierundene.

Foreløpig har ikke laget fått uttelling for dette med 8., 11. og 9. plass som resultat. Kanskje vil det løsne i nabobyen Arendal, og da vil nok laget anført av Georgios Nikoltsis plassere seg bedre enn på den tippete 10. plassen. Og det kan godt skje.

TRENING: Grimstad Seilforening vil vise at trening hjelper og kan få et gjennombrudd i Arendal.

Kan få et gjennombrudd

Askøy Seilforening stiller litt i samme kategori. Laget som ledes av Stian Soltvedt, kan utvilsomt sine saker og er gjennom flere runder blitt samkjørte, men de mangler fortsatt det lille som gjør at de er helt der oppe. Og i det selskapet som den siste runden av elitserien varter opp med, holder det ikke å mangle «det lille». 11. plass lyder tipset på, men i likhet med Grimstad kan de få et gjennombrudd i Arendal.

De er tross alt Vestland-seilere som er vant med litt vær.

Veien ned i 1. divisjon

12., 13. 14. og 15. plassen er forbeholdt lagene som står i fare for å rykke ned, og i årets serie har det allerede poengmessig utkrystallisert seg hvilke fire lag det vil kunne komme til å bli. Og det ser nok ikke ut til at runden i Arendal vil kunne komme til å endre det.

Klimaet i eliteserien er blitt tøffere utover i sesongen, og lagene til Nesodden Seilforening, Trondhjems Seilforening, Bundefjorden Seilforening og Hurum Seilforening ser ut til å mangle den spisskompetansen og erfaringen som skal til for å spise kirsebær med de store.

Vi frykter at disse foreningene vil plassere seg i nevnte rekkefølge og følgelig også må tilbringe tilværelsen i 1. divisjon. Det vil i så fall bety at Indre Oslofjord kun vil bli representert med KNS i neste års eliteserie. Det hadde kanskje ikke så mange tippet da seilsportsligaen startet?

Disse lagene kommer til Sailing Champions League

Slår den rekkefølgen som er tippet til, betyr det at Risør, Brevik, Moss og Ran kan gjøre seg klare for Sailing Champions League i 2019. Risør vil vinne serien foran de tre øvrige i nevnte rekkefølge. På den «sure» 5. plassen vil Larvik komme, og deretter følger Åsgårdstrand, KNS, Arendal, Grimstad og Askøy.

Larvik Seilforenings sjanse til en SCL-plass ligger i at laget seiler bedre enn tippet, men det kan også bli en plass i det gode selskapet dersom det glipper for et av de andre lagene. Mest utsatt ligger Moss til – de må ha en plassering helt, helt i toppen. Hvis ikke, rykker Larvik forbi om de kommer seg igjennom serierunden omtrent midt i haugen.

Risør og Brevik skal gjøre mye dumt dersom SCL-plassen skal ryke, mens Ran ikke tåler en plassering som er særlig mye dårligere enn 6. plassen de er tippet på.

Åsgårdstrand kan melde seg på i kampen om SCL-plasser dersom de vinner runden i Arendal.

For Tønsberg og KNS er nok sjansen til en plass i Europa kun teoretisk.

Under nedrykksstreken kommer, med ovennevte tips, Nesodden, Trondhjem, Bundefjorden og Hurum.

VIL KJEMPE: For Larvik-seilerne vil det å kjempe om en plass i Sailing Champions League står i fokus i Arendal.

Det skal seiles først

Men det skal – bevares – seiles først, og som antydet er det mange foreninger som kan gjøre disse tipsene til skamme. De tidligere rundene har vist seg å være svært jevne, og det skal lite til å bli vippet av pinnen – eller få stang inn.

Det blir utvilsomt svært spennende, og seilsportsligaen kan følges live på Facebook fra kl 13 00 begge dager. Der vil Magne Klann og Thomas Nilsson kommentere seilasene som vises.

Resultatutvikling og analyser kan du følge på SAPs eventside for eliteserien og 1. divisjon.