NORSK SEILSPORTSLIGA - ELITESERIEN

FAVORITTER: Vi har plukket ut fem favoritter vi tror vil dominere den første ligarunden i Oslo 1. og 2. pinsedag.

Fem favoritter i Oslo

1. pinsedag starter 1. runde i seilsportsligaen, og blant de 15 lagene i eliteserien er det fem favoritter. Åsgårdstrand Seilforening er kanskje den aller største av dem.

Publisert Sist oppdatert

Sammen med Ran Seilforening er Åsgårdstrand Seilforening den foreningen som gjennom seilsportsligaens tre år lange historie, har plassert seg stødigst i toppen. I 2016 og 2017 endte de på 2. plass – i 2018 på 5. plass. I alle de tre årene har laget hatt den samme stammen av seilere, og den første serierunden i Oslo er intet unntak.

Laget som stiller til start, består av Jostein Grødem, Karen Kristoffersen, Asbjørn Grødem og Trym Markussen og tilsammen har de fire seilerne mer seilsportsliga-erfaring enn noen andre som deltar i Oslo. Mens foreningen tidligere ikke har hatt noen båt å trene i, har Åsgårdstrand nå kjøpt en J/70, og det vil neppe svekke lagets kandidatur til en av topp-plassene i årets serie.

I sesongstarten i Oslo tror vi lagets store rutine og erfaring vil bringe dem en plass blant de fem beste.

Med to toppseilere på laget

Når et liga-lag innehar navn som Jon Aksel Mortensen og Petter Mørland Pedersen, er det all grunn til å heve øyenbrynene. De to hører med blant landets beste kjølbåt- og sportsbåt-seilere. Petter er tidligere norgesmester i Express, mens Jon Aksel er sølvmedaljør fra NM i Melges 24 i 2018. 

De to utgjør stammen i laget som stiller fra Arendals Seilforening. Med seg har de Ole Richard Mortensen, Fredrik Dukan og Laila Cecilie Vevstad.

– 10 seilere har søkt om å få være med på Arendals lag i årets liga, og i år har vi flere erfarne seilere enn før. Laget tar vi ut før hvert stevne, forteller Ole Richard Mortensen.

Han forteller at de i Arendal har tre Melges 24 som de kan trene i, og at lagets ambisjon i årets seilsportsliga å komme blant de tre beste og derved kvalifisere seg til Sailing Champions League i 2020.

Vi tror de arendalittene vil legge grunnlaget for veien dit i Oslo.

To tanker i hodet på en gang

Larvik Seilforening var blant lagene som kvalifiserte seg til Sailing Champions League i fjor, og i slutten av mai var laget i ilden på Sardinia. Der slo de godt fra seg, men ikke godt nok til å ende blant de syv beste som gikk til finalen. Det ble en 14. plass blant 24 lag – og det Larvik-laget kanskje husker best, er at de vant en av flightene på Sardinia.

I Larvik har de hatt to lag som har alternert på å seile i seilsportsligaen, og det laget som tar turen til Oslo, er ikke det samme laget som seilte på Sardinia. Dag Rune Wiksten, Bjarte Løchen, Sharon Wiksten og Elin Olsen-Nalum er de fire som skal seile for Larvik der.

– Vi bygger stadig videre på basen av seilere fra tidligere år, og vi forsøker samtidig som forening å jobbe med å involvere nye seilere inn i liga-satsingen. Dette er en bevisst strategi i rekrutteringsarbeidet i foreningen, men vi sikter samtidig mot å hevde oss blant de beste i eliteserien, sier Jørn Spetalen i Larvik Seilforening.

Vi holder laget som kandidat til en av de fem første plassene i Oslo.

Nye ansikter på Moss’ lag

Seilerne fra Moss gjorde en komet-karriere i seilsportsligaen. I 2016 vant de 1. divisjon og året etter gikk de til topps i eliteserien. I 2018 havnet de litt mer midt på treet – på en 6. plass. Til Oslo kommer de med et litt annet lag enn tidligere. 

Det består av Mads Severin Hassum-Olsen, Sigurd Tveit, Roger Larsen og Christian Grimstad. Mads deltok i to runder i 2018, det samme gjorde Sigurd, men da på KNS’ lag. Roger og Christian får sin debut i ligaen. Sammensettingen av laget innebærer et slags generasjonsskifte i Moss Seilforening, som tidligere har bygd laget rundt enkelte nøkkelseilere.

Moss Seilforening har tre J/70-er sammen med Soon Seilforening som seilerne kan forberede seg i, og vi tipper at laget fra Moss kommer godt skodd til årets første ligarunde.

Kommer gjennombruddet i år?

Askøy Seilforening hadde sin beste ligasesong i 2018 og endte til slutt på 8. plass. Til Oslo kommer foreningen med et rutinert lag som består av Stian Soltvedt, Nils Olav Handegard, Chris Skogen og Håvard Espeseth. Stian seilte samtlige liga-runder i 2018 og Nils Olav to, og de vet følgelig hva ligaseiling dreier seg om.

Vestlandet og Askøy har de senere årene bygd opp et sterkt Melges 24-miljø, og ringvirkningene av dette tror vi vil løfte Askøy-laget ytterligere opp i årets eliteserie. Første bevis på det kan komme i Oslo.