ORIGINAL: «Tresbelle» bygget av Aanon Kittelsen i Risør fra en annonse i Seilas i 1969.

Historisk havseiler til gi-bort-pris

Få norske båter har deltatt i shorthandedregattaer over Atlanterhavet. «Tresbelle» har seilt TwoStar to ganger, og kan bli din for 10 000 kroner.

Publisert

«Tresbelle» kunne vært starten på norsk seilbåtproduksjon. På 60-tallet var norsk seilbåtproduksjon stort, men vi bygde båter i tre, på den gamle måten. Arne Bruun Lie så en mulighet for å bygge båter i glassfiber, og satset riktig. Han etablerte Belle Ocean Racing, og fikk utviklet tre modeller. Det var Sigurd Herbern som konstruerte båtene, en designer som hadde moderne ideer, og skilte roret fra kjølen. Den gangen var dette radikalt, og selv Sparkman & Stephens mente at havseilere burde være langkjølte.

Rask utvikling

«Tresbelle» var den første båten som ble bygget, med skrog i tre, bygget i risør. «Tresbelle» er en entonner på 37 fot. Så fulgte halvtonneren «Skawbelle» og «Monkey», båter utviklet for å seile VM i Sverige i 1969. En suksess her ville gitt prosjektet ett skikkelig løft. Men «Skawbelle» ble forsinket, og rakk verdensmesterskapet bare så vidt. Her stilte Petter Norlin med sin første Scampi, og vant suverent. Han ble verdensmester flere ganger på rad med denne konstruksjonen som var langt mer moderne.

Det ble svenskene som ble best på seilbåter i Norge. Selv om Arne Brun Lie fikk i gang en glassfiberproduksjon av tre modeller sammen med Norcem Marine, så ble det ingen suksess.

SJØEN FOR ALLE: Belle Ocean Racing viste frem halvtonneren og kvarttonneren, begge bygget i tre, på båtutstilling i 1970.
USA: Arne Brun Lie til rors på sin «Tresbelle» på 90-tallet.
REGATTA: «Skawbelle» misslyktes i VM, men samlet pokaler i hjemmelige farvann.

«Tresbelle» i glassfiber

Når glassfiberproduskjonen var i gang, så byttet Arne Brun Lie bort sin «Tresbelle» i tre med en glassfiberbåt i samme konstruksjon. Han beholdt både seilnummer og navn. Hvor originale «Tresbelle» befinner seg har ikke SEILmagasinet klart å finne ut av. Men i SEILmagasinet nummer 2-2023 er det en historie om lillesøsteren «Skawbelle» som nå skinner. Båten skal til Kristiansand og vil sannsynligvis bli å se på vannet i 2024.

Flyttet til USA

Arne Brun Lie flyttet etter hvert fra Bærum til USA, og tok med sin båt. «Tresbelle» deltok første gang i TwoStar allerede i 1981, da med eierens sønn Gustave Brun-Lie og Thorleif Thorleifsson som seilte rundt nordpolen med Børge Ousland for over ti år siden.

I 2010 ble «Tresbelle» hentet hjem til Norge. Her har den forfalt kraftig i løpet av disse årene, så noe skjønnhet er ikke båten lengre. Men dette er en historisk interessant båt, og også en sjødyktig båt som har vist at den klarer seg godt på havet.

Du finner annonsen her