USA: «Tresbelle» ble hentet hjem fra USA i 2010 da dette bildet ble tatt.
USA: «Tresbelle» ble hentet hjem fra USA i 2010 da dette bildet ble tatt.

«Tresbelle» med ny eier

Frederik Brink Dalgaard har overtatt den historiske entonneren, og han har planene klare.

Publisert Sist oppdatert

Mitt første mål er å få flyttet båten, og få den opp på land. Den skal være seilklar neste sesong, forteller den nye eieren til SEILmagasinet.

«Tresbelle» ble utviklet på 60-tallet som en entonner, tegnet av Sigurd Herbern. Originalen ble bygget i tre etter en bestilling av Arne Brun Lie. På 70-tallet ble båten satt i produksjon, i glassfiber, og Brun Lie byttet sin båt i tre mot en ny i plast. Båten deltok på 80-tallet to ganger i TwoStar, en shorthandedregatta over Atlanterhavet.

I 2010 fikk båten ny eier, og ble satt bra i stand, men fra 2016 har båten ligget Marineholmen gjestehavn og forfalt.

– Vi har lenge forsøkt å få eieren til å gi fra seg båten men det tok dessverre litt for lang tid før vi klarte det, forteller Ivar Nygaard.

FLYTTET: «Tresbelle» i ny midlertidig havn i Bergen.
FLYTTET: «Tresbelle» i ny midlertidig havn i Bergen.

Stor etterspørsel

Interessen for den gamle båten var stor, og Nygaard gikk gjennom en prosess for at båten skulle få den rette nye eier. Frederik Brink Dalgaard sendte inn en søknad med en plan for båten og ble den lykkelige nye eieren. Han har planer om å sette kursen sydover sensommeren til neste år, mor Middelhavet.

ORIGINAL: «Tresbelle» bygget av Aanon Kittelsen i Risør fra en annonse i Seilas i 1969.
ORIGINAL: «Tresbelle» bygget av Aanon Kittelsen i Risør fra en annonse i Seilas i 1969.

Bratt læringskurve

– Min drøm er å eie båten frem til den dagen jeg blir for gammel til å seile, sier den nye eieren. Han innrømmer at det er mye han ikke kan, men ser frem, til prosessen av å lære. Dalgaard beskriver seg selv som hardtarbeidende, og har en idrettskarriere i bagasjen som har lært han å komme i mål med store prosjekter.

Vil dele

Frederik Brink Dalgaard beskriver seg som fotograf og filmskaper, og han har ambisjoner om å dokumentere prosessen med «Tresbelle». Han vil gjerne dele til SEILmagasinets lesere også.

– Jeg gleder med å komme i gang. Det er utrolig mye jeg må lære meg, men jeg har heldigvis dyktige folk rundt meg med kompetanse som jeg vil trenge, forteller Dalgaard.