BAVARIA: 38AC kostet fra 895 000,- da den var ny. Arve kjøpte en slik brukt for 680 000..
BAVARIA: 38AC kostet fra 895 000,- da den var ny. Arve kjøpte en slik brukt for 680 000..

Brennhett bruktmarked

Arve Vaale-Hallberg kjøpte og solgte båt i løpet av noen dager, begge salg med budrunder.

Publisert
BYTTET: Arve Vaale-Hallberg byttet båt i løpet av få dager i et brennhett bruktmarked.
BYTTET: Arve Vaale-Hallberg byttet båt i løpet av få dager i et brennhett bruktmarked.

– Det er helt klart selgers marked, så lenge selger har en kurant ferieklar båt, erfarer Vaale-Hallberg. Han er 193 på strømpelesten og er blitt småli av å stå med bøyd nakke i sin Scanmar 31 fra 1984, som var svært lettsolgt.

– Jeg likte Scanmaren veldig godt, en båt som seiler bar, er enkel å håndtere, men litt trang for meg. Det er viktig for meg å ha en båt som også seiler godt, så Bavaria har ikke stått øverst på ønskelisten, innrømmer Asker-mannen, men allikevel ble det det.

Brennhett marked

Arve Vaale-Hallberg kjøpte sin Scanmar 31 i 2016 for 225.000, og hadde fulgt bruktmarkedet den forsommeren og årets. Han opplever et marked som er snudd litt på hodet ogat juni måned er spesiell.

– I juni kan du treffe lettere desperate kjøpere som må ha båt før ferien, men disse er ute etter 100 prosent ferieklare båter. Båtkjøperen har sett at det også er mange båter som virker bra blir liggende usolgt, og da mener han at selger må ta grep. Enten å ta den av markedet, eller senke prisen, eller å gjøre båten mer attraktiv.

LETTSOLGT: Vaale-Hallberg tjente 25 000 på sin 31-foter i løpet av fire år.
LETTSOLGT: Vaale-Hallberg tjente 25 000 på sin 31-foter i løpet av fire år.

Riktig utstyrt

I midten av juni kom det en Bavaria 38 fra 2005 til salgs. Den vekket Arve Vaale-Hallbergs interesse fordi den hadde utstyret som skal til for å være en god seilbåt. Denne modellen er kjent som en av Bavarias mest velseilende båter, og med standard mast, nyere seil, inkludert gennaker, samt blykjøl, så kunne båtkjøpere krysse av det meste på lista.

– I utgangspunktet hadde jeg lyst på noe ikke alle andre har, men jeg har lest en del tester på seilmagasinet.no, og vet at denne båten passer mine behov, forklarer bruktbåtkjøperen.

Budrunder

Arve Vaale-Hallberg var raskt ute å så på båten som lå i nabolaget, og var klar for å kjøpe, men det var flere andre også. Båten var lagt ut for 650 000 kroner.

– Det ble «budrunder». En kjøper fra Bergen tilbød 670 000 usett, samt var det en horde av interessenter for visning. Det gjorde at selger ville vise båten til flere før han tok en beslutning. Jeg bød 680 00 og kjappe penger, og det ble salg, forteller den nybakte Bavaria-eieren.

To båter

Arve Vaale-Hallberg ble plutselig eier av to båter. Samme kveld la han ut sin Scanmar, og neste morgen var det allerede interessenter via finn.no

– Folk ville se båten der og da, men jeg hadde ikke gjort den klar for salg, og trengte noen kvelder for å tømme og vaske den, forklarer selgeren. I mellomtiden organiserte han visningstider, og forstod at helgplanene måtte gjøres om.

– Jeg fikk raskt et bud på 230 000 usett, prisen den ble lagt ut for, men jeg ønsket ikke selge usett. Han ønsket et ryddig salg og unngå risiko for at kjøper skulle bli skuffet eller misforstå noe.. Mens han klargjorde båten tikket det inn med interessenter. I alt ni ville på visning før annonsen hadde ligget ute i tre dager, i tillegg til en mengde henvendelser på annonsen ellers .

– Jeg hadde en kar på visning som nok hadde håpet å få båten billig, og så bare lykke til da jeg fortalte at jeg hadde bud på mitt prisforlangene. To til var på visning og de bød hverandre opp. Da jeg hadde jeg bud på 250 000 kontaktet jeg de som var på vei til visning slik at vi kunne droppe visning om de ikke var interessert med det prisnivået. Jeg solgte deretter til 250.000 da jeg synes det var en ok pris. Da var det tre andre interesserte som ble skuffet over at de ikke fikk anledning til å se båten før salg og evt være med i budrunden.

Må funke

– Så tett opp mot ferien er det lett å selge en god, velutstyrt båt. Men ettersom markedet er så varmt er det viktig å være orientert på forhånd om hva slags utstyr du ønsker at båten skal ha. Man kan lett la seg rive med av en velholdt båt, selv om den mangler noe som er viktig for deg. Ettermontering er en kostnad, ikke minst tidsmessig. Ferien skal være båtbruk, ikke båtmekk, sier Arve som eide to båter bare i noen få dager.