FAVORITT: Anders Pedersen må finne seg i å være storfavoritt til å ta NM-tittelen i Finnjolle kommende helg.

Anders Pedersen mot røkla

Anders Pedersen må finne seg i å være soleklar favoritt i Finnjolle-NM. Spørsmålet er nok ikke om han vil vinne, men om han vil klare å vinne alle seilasene?

Publisert

Ingen av årets norgesmesterskap har nok hatt en klarere favoritt enn hva Anders Pedersen er i Finnjolle-NM. Et tips på Norges fremste seiler i klassen, OL-håp og ranket i verden som nummer 10 vil nok gi svært små odds i en eventuell tippekonkurranse før NM. Spenningen knytter seg mest til hvem han vil få følge med opp på seierspallen.

Finnjolle-klassen i Norge har fått et formidabelt oppsving de siste årene. Flere godt voksne seilere har begynt å seile Finnjolle, som et alternativ til å seile i for eksempel master-klassen i Laser. Det er heller ikke alle voksne seilere som nøyer seg med å seile i storbåter, og noen av dem har funnet seg til rette i Finnjollen. Spesielt er flåten blitt stor i arrangørforeningen Asker, der onsdagsseilasene ofte samler fem, seks båter. Fem Asker-seilere stiller til start i NM for å forsvare hjemmefargene.

I alt stiller det 13 seilere til start i NM. Det er like mange som under fjorårets mesterskap i Fredrikstad, men der var tre av de tretten utenlandske. I Asker er alle 13 norske seilere.

Anders Pedersen deltok ikke i 2019, men han er blitt norgesmester i 2013, 2015, 2017 og 2018. Noen andre medaljer har han ikke; han har vunnet de NM-ene han har stilt opp i.

Hvem blir så hans nærmeste utfordrere?

Flere medalje-kandidater bak Anders

Petter Fjeld fra Fredrikstad ble norgesmester i 2019 og ville ha vært en opplagt kandidat til ta plassen bak Anders. Petter har seilt mye i sommer i sin splitter nye Finnjolle (den gamle ble skviset oppunder taket i et parkeringshus…), men i disse konfirmasjonstider kan han kun stille til start en av de to dagene.

Reidar Fosse fra Asker tok sølv i fjor og er en av veteranene i den gjenoppståtte Finnjolle-klassen. På hjemmebane er han definitivt en seierspall-kandidat. Fjorårets overraskelse, Kristoffer Spone som vant bronse i lånt båt i det som må kunne kalles en gjesteopptreden, stiller ikke til start i år.

Arild Heldal fra Røyken har vist sine kvaliteter på mange regatta-arenaer opp igjennom årene, og han har brukt mye tid i Finnjolle de siste sesongene. Dette kan opplagt ende i medalje i NM.

Fra Fredrikstad kommer det to kjente og meritterte seilere: Morten Helgesen og Per Olav Bernhardsen, som begge må sies å være medaljekandidater.

Ved siden av Reidar Fosse er nok Christian Dahl Asker Seilforenings fremste håp.

Tipset er at to av de ovenfor nevnte utfordrerne vil innta plassene bak Anders Pedersen.

Mesterskapet starter lørdag 5. september. Yr melder om lett bris fra sørvest. Søndag er det kun snakk om svak vind; 2-3 m/sek. Det betyr nok at Asker Seilforening vil sette mye inn på å få fire seilaser i havn lørdag – og dermed sikre at det blir et mesterskap – i fall sjøen skulle ligge blank utenfor Blakstadtangen hele søndagen.

Resultatutviklingen kan følges på Finnjolle-NMs arrangementsside.