Andhøy i spissen for krigsseilerne i Risør

Forrige uke kom den meldingen om at Stiftelsen Arkivet har vedtatt å legge ned «Krigsseilerprosjektet”. Risør Trebåtfestival som i år har krigsseilerne som et eget tema, reagerer på dette.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Jarle Andhøy og fesitivalsjef Odd Sverre Aasbø. Fotos: Linn Krogh Hansen.

Pressemelding:

De tre personene som er knyttet til prosjektet er sagt opp. Festivalens leder Odd Sverre Aasbø forteller at "Krigsseilerprosjektet" virker å være godt i gang med det viktige arbeidet med å formidle krigsseilernes historie, samle inn dokumentasjonsmateriell og utvikle formidlingspakker for å nå ut til den oppvoksende slekt. Derfor er det utrolig trist at dette viktige arbeidsområdet ikke blir videreført, sier han.

I år hadde «Krigsseilerprosjektet» meldt sin ankomst til festivalen, og vi så frem til det videre samarbeidet med dem, for å legge til rette for den hyllesten som krigsseilerne fortjener, sier Aasbø, dessverre skulle det vise seg at dette ikke kunne gjennomføres. Men dette viser bare i klartekst at årets hyllest av krigsseilerne på festivalen er viktigere og riktigere enn noensinne, sier Aasbø.

Jarle Andhøy som er medlem i festivalens kunstneriske råd, stiller seg også undrende til dette vedtaket. Berserkskipperen er den som har ivret mest for at årets trebåtfestival har satt fokus på krigsseilerne, og mener det er viktig at deres sterke historier ikke må bli glemt.

– Etter krigen ble krigsseilerne dårlig behandlet og oversett, la ikke det skje igjen, sier Andhøy.

Den innsatsen disse heltene gjorde på havet under krigen var med på å sikre vår, og de alliertes frihet i dag. Det bør pizzagenerasjonen lære noe om i dagens velferds Norge. Særlig nå som det er generasjonsskifte med færre og færre gjenlevende av krigs- og konvoiseilasenes harde tider. Jeg skal i hvert fall gjøre mitt ytterste for at de få gjenlevende krigsseilerne og deres historie får sin velfortjente hyllest under årets trebåtfestival. Disse heltene skal ikke glemmes, sier Andhøy.

Festivalleder Aasbø håper at det finnes en løsning på dette.

– Her bør myndighetene gripe inn. Et slikt prosjekt har nasjonal verdi. Sjeldent har vi hatt nordmenn som har gitt så mye for landet sitt. La ikke krigsseilerne nok en gang bli skjøvet til side, avslutter Aasbø.