På vei til start

Klare for Skagen Race

Axel og Håkon Nissen-Lie er på vei til Holmestrand og er klare til start, men mange har latt seg skremme av dårlig værmelding og står over turen over Skagerrak.

Publisert Sist oppdatert

Det nærmer seg start i årets Skagen Race, men mange vegrer seg for å ødelegge båt og utstyr og står over den varslede kuling seilasen.

Særlig er soloseleirne utsatt for vind og store bølger og vi har snakket med to av seilerne i soloklassen som begge har valgt å stå over. Hverken Eira Naustvik eller FRank Sandberg vil risikere utstyret og Eira sier dette til Seilmagasinet: - Med mitt utstyr, splitter nye seil og en fokk på rull, er jeg ikke skodd for forholdene. Det kan bli veldig dyrt og i verste fall, risikabelt.. Leitt for jeg hadde gledet meg til nydelig seilas og en herlig helg i Skagen, sier hun.

Mikael Khei
Mikael Khei

En som definitivt er klar for å starte er Mikal Khei fra Moss. Han har ny mast og hadde derfor vanskelig for å få målt båten inn i tide. Nå er alt på plass og Khei som var en av de få som fullførte 2019 seilasen og i en periode var ettersøkt av arrangøren, gleder seg til en ny styrkeprøve.

To av de største båtene, IMOCA 60 båten «Galactic Viking» med Bjørn Wilhelm Lindgren, og «Jokerman 3», Per Ottar Skaarets TP52, velger å stå over. - Jeg vil ikke risikere båt og utstyr før EM, sier Skaaret til Seilmagasinet, samtidig som han foreslår at arrangøren i fremtiden gjør det mulig å utsette starten dersom forholdene tilsier det. - Seilerne har jo hele helgen å ta av, sier han.

Kan søke nødhavn

Nytt av året i Skagen Race er at seilerne kan søke nødhavn underveis og trekke fra tiden båten ligger i havn. Det kan gjøre det enklere for noen, men Axel Nissen-Lie er skeptisk: - Det blir ikke mye tid til det, sier han. Maksimaltiden utløper fredag morgen, og da er det ikke mye tid til stopp underveis, mener han. Axel og broren Håkon Nissen-Lie tar ingen unødige sjanser, men har utarbeidet en gameplan som gir dem flere muligheter til god seilas underveis.

Følg tracking av båtene her