Test fra arkivet: Banner 28 Racer

RASK: Stor bredde akter gir gode medvindsegenskaper, samt en stor cockpit.
RASK: Stor bredde akter gir gode medvindsegenskaper, samt en stor cockpit.

Rask villbass fra 70-årene

Banner 28 ble skapt da de såkalte «flyvepapene» gjorde sitt inntog i Danmark – båter som senere har satt sitt fingeravtrykk på nåtidens turbåter. Banner 28 er en fremragende seilbåt som gir pirrende seilglede i lett vind og på ville surfer.

For 22 år siden hadde vi en bruktbåttest av Banner 28 over tre sider. Testen ble skrevet av Henrik Hansen. Nå har vi hentet frem saken og digitalisert den til glede for nye lesere. Banner 28 ble en populær båt i Norge, men billige på bruktmarkedet. Dette er ingen nybegynnerbåt, men en utfordrende båt for seilere med litt erfaring. Bruktprisene ligger mellom 30 000 og 60 000. En slik båt fortjener gode seil, og tilstanden til seilgareroben betyr mye for verdien.

Banner 28 har siden fødselen i 1979 vært en særdeles hard nøtt å knekke på regattabanene. Adskillige ganger har den kommet først i mål, og den skapte hodebry for administratorene av LYS- og Scandicapsystemet. Etter dagens målestokk er den fortsatt en ganske avansert konstruksjon, som også kan fungere som en turbåt for en sporty og rutinert familie.

«Trygg familiebåt» eller «risikabel villbass» er ytterpunktene i hvordan seilere oppfatter Banner 28. Begge deler kan være riktig, fordi Banner 28 er en lett og høytydende racer på grensen av begge karakteristikkene. Den kan være vill i urutinerte hender, men også gi umåtelig seilglede til seilere som vet å tolke båtens temperament.

– Jeg har hatt mange flotte seilaser uten problemer i kuling, sier en inkarnert Banner-eier gjennom 16 år.

– I kuling seiler den fint med to rev i storseilet og med stormfokk. I lett vind seiler man raskere enn de aller fleste på ferieturen, fortsetter han.

Andre seilere har bitt seg merke i villskapen. Noen husker endog Banneren som gikk rundt i den iskalde nyttårsseilasen i Bergen for noen år siden. Det samme har skjedd i Danmark. At en båt som Banner 28 må styres mer presist og håndfast enn en lavtrigget, tung turbåt, er hevet over tvil. Gjøres ikke det – har det vist seg at det kan gå galt.

Banner 28 har et fyldig forskip til sammenligning med andre typer båter i kategorien «flyvepap», og når båten presses under spinnakerseiling er det noen gyldne, viktige regler som gjelder for denne typen båter. Mannskapet skal alltid sitte så langt akterut som mulig, skyveluken og lukene skal alltid være igjen og det må aldri være kink i spinnakerfallet, slik at spinnakeren kan tas hurtig og problemfritt ned.

Med fem, seks personer på rekka merker man båtens fornøylige villskap når den surfer allerede ved 8 m/sek med storseil, genua og spinnaker på en rom slør. På lens kommer Banner 28 ut av vannet og planer ved 12 m/sek, når det er sjø nok til å sette moroa igang. Under slike forhold er den raskere enn X-79, og minst like rask som den på klosshalt bidevind.

Spinnakerseilas og mer vind kan by på atskillige utfordringer i den raske Banneren.
Spinnakerseilas og mer vind kan by på atskillige utfordringer i den raske Banneren.
Trimfunksjonene er velordnet og bomvangen funksjonerer etter vektstang-prinsippet.
Trimfunksjonene er velordnet og bomvangen funksjonerer etter vektstang-prinsippet.

Stor suksess for verftet

Banner 28 ble skapt i kjølvannet av Banner 30, som ble bygd i regi av I.N. Fibebåde. Banner 30 var den nå kjente X-båt-konstruktøren, Niels Jeppesens, første konstruksjon. X-79 var den neste konstruksjonen hans, og med den ble verftet X-Yachts skapt.

– Jeg lagde Banner 28 da det internasjonale markedet bød på en bølge av små, lette cruiser/racere, forteller Ib Hauge Nielsen i verftet I.N. Fiberbåde – som for øvrig ikke lenger eksisterer. Han var en av få skandinavere som så mulighetene i denne nye båttypen.

– Banner 28 ble en stor suksess for oss, og vi solgte mange båter til utlandet; blant annet 60 båter til Sveits, forteller han.

– Senere solgte vi atskillige Banner 41ere, takket være det gode ryktet vi hadde oppnådd med 28-foteren.

– Jeg lagde først noen tegninger av båten etter eget hode. Deretter beregnet og tegnet Lars Oudrup båten konstruksjonsteknisk, sier Hauge Nielsen.

Banner 28 var opprinnelig den største båten med det minste seilarealet i forhold til datidens hotteste konkurrenter, X-79 og Mosquito 85. Derfor utviklet Ib Hauge Nielsen og en av de første Banner 28-eierne, Kristian Aagaard, den «mark II»-utgaven, som senere ble standardutgaven og som går under navnet Banner 28 Racer. De forlenget masten med en meter på P-målet, og økte derved storseilet og genuaen med respektive 2,2 kvm hver.

Selv bygde Ib Hauge Nielsen en senkekjøl-versjon, og da den ble prøveseilt av Bådnyt i Danmark i 1980, skrev de: «Den seiler bare man puster på den...».

Ib Hauge Nielsens evner og iver etter å optimere båten hindret Banner 28 i å bli en entypeklasse – noe derimot X-79 ble – og scoret på det.

Ib Hauge Nielsen og Lars Oudrup kikket i konstruksjonsfasen på hvor datidens IOR-regel straffet båtene mest. Det var ved brede akterskip, store girth-mål i forskipet og stort seilareal. Alt dette fikk Banner 28, som ble en «anti-IORbåt», som målte som en 3/4-tonner om målene dens ble kjørt gjennom IOR-regelens formler.

I midten av 90-årene optimerte Hauge Nielsen båten til en Mk III-versjon, med 4,7 kvm større kappe på storseilet og en 100 kg lettere og mer effektiv kjøl med bulb av bly. Den nye kjølen ble utviklet etter kjølen på Banner 41, hvis kjøl var blitt optimert av konstruktørene Judel/Vrolijk i forbindelse med Admiral’s Cup.

I den nye versjonen ble Banner 28 ekstremt rask i lite vind, men kun én båt ble bygd. Ideen var imidlertid at eiere av Mk II-båter skulle kunne oppgradere dem til Mk III – noe flere har gjort. Sammenlignet med Mk IIversjonen har Mk III et vekt/seilareal-forhold på 33,2 mot 36,9.

I Norge har en gruppe seilere i Bergen-området fått Birger Kullmann til å tegne en dypere og mer moderne kjøl i bly. Utgangspunktet var å gjøre båten sikrere og gi den større stabilitet i etterkant av vinter-forliset, men resultatet var også at båtene med de nye kjølene også seilte bedre. Følgelig har disse fått et LYS-tall på 1,20, mot 1,18 for standard-båtene.

RASK: Banner 28 har lensetakler, mye duk og lav vekt. Båten glir lett i lite vind.
RASK: Banner 28 har lensetakler, mye duk og lav vekt. Båten glir lett i lite vind.
Artikkel i SEKILmagasinet 8-2000
Artikkel i SEKILmagasinet 8-2000
Innredningen er enkel og litt rå med fire køyer og en liten bysse.
Innredningen er enkel og litt rå med fire køyer og en liten bysse.

Gode arbeidsforhold

Det er fine arbeidsforhold for mannskapet i den store cockpiten om bord i Banner 28, som har fått sin form etter modell av Banner 30. Genuavinsjene står på hyttedekket, og den originale bomvangen funksjonerer utradisjonelt og effektivt etter vektstang-prinsippet.

Det er hyggelig å kikke under dekk i Banner 28, som er rommeligere og mer funksjonell enn de fleste andre båter i denne klassen. Det er fire faste og enkle køyer. Midtskips er det et skaparrangement til styrbord og en liten bysse med to bluss til babord. Det er en enkel og pen innredning, som en familie på to voksne og to barn kan få mye ut av.

Du finner over 500 tester av seilbåter i SEILmagasinets testguide. Den finner du her.

Banner 28

LOA8,50 m
Vannlinje6,10 m
Bredde2,94 m
Dybde1,35 m
Vekt1550 kg
Ballast600 kg
Storseil22 kvm
Fokk12,2 kvm
Spinnaker53 kvm
Konstruksjonsår1978
Antall bygde204
I Norge35-40
Nypris i 198399 500
Nypris i 1986128 800
LYStall1,18-1,20

Svake punkter

Flere rorstammer på de eldre båtene har knukket på grunn av tretthet i den 30 mm tjukke rorstammen av stål. Man bruker roret mye i en Banner 28, og derved utsettes det for store belastninger. Derfor bør rorstammen skiftes om den er eldre enn 10 år. Da verftet ble oppmerksom på problemet, ble den byttet ut med en sterkere og dobbelt så dyr rorstamme i flystål.

Rorlagrene i nylon blir slitt og bør skiftes jevnlig. Mange båter seiler rundt med slark i rorlagrene.

En del Banner 28 er selvbygde. Skrog og dekk er støpt hos I.N. Fiberbåde, men røstjernene er ikke alltid laminert godt nok fast til skroget i disse båtene. Sjekk selvbygde båter ekstra grundig!

Sjekk bunnkonstruksjonen rundt kjølen, spesielt hvis det er tegn som tyder på at båten har vært på grunn. Sandwich-konstruksjoner kan være sårbare overfor kraftige grunnstøtninger!

Festet til lensetaklet er et svakt punkt som bør sjekkes.

Trimguide for Banner 28

Masten skal alltid logge synlig. Hvor mye avhenger av storseilets dybde. Toppvantene skal alltid være meget teite, og undervantene skal være skrudd til såpass at masten er rett helt opp til fokkestaget i mellomvind. I lett vind skal lensetaklene så vidt støtte masten, men i økende vind skal de teites skikkelig – så mye at eieren nesten får vondt når det blåser skikkelig...

Checkstagene kan ses på både som løpende undervant og checkstag. De teites så mye at de gir storseilet den rette fasongen, men i hardt vær med 5–6 mann på rekka, skal checkstagene være strammet så mye at de hindre masten i å pumpe.

I lett vind, ca. 3 m/sek eller lettere, er det viktig å ikke pine på bidevind. Det gjelder å skjøte seilene litt løst og gå etter båtfart ved å styre 4–5 grader lavere enn hva maksimal høyde ville ha vært. Da seiler man en halv knop raskere.