Mus kan gjøre stor skade på båten.

Mus skadet båt for 50 000 kroner

Rekordmange mus gjør at noen også tar turen til sjøs. Og selv om de er små, kan de gjøre stor skade, melder forsikringsselskap.

Publisert Sist oppdatert

- De siste ukene har små mus spist og gnaget seg gjennom interiør og elektriske komponenter for millioner av kroner. Spesielt utsatt har biler og campingvogner vært, men nå kommer også de første skademeldingene fra båteiere inn, sier Arne Voll, som er kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Vi leser på nettet og ser nyheter på TV om rekordmange mus, over alt. Bolig og bil har alltid vært utsatt, men med så mange mus, er Voll redd for at båter også kan bli angrepet denne vinteren.

Fortøyningene

Nylig fikk Gjensidige inn en spesiell sak fra Vestlandet der flere mus hadde tatt seg om bord i en båt (Nimbus 1980 cabincruiser) som lå på vannet. Eier skjønner fremdeles ikke hvordan de er kommet om bord, men mistenker at de har klatret via fortøyningene. Musene har gnaget på en del elektriske komponenter og gjort skade for nærmere 50.000 kroner.

- Vi vet at mange nå er ferdig med å klargjøre båten for vinteren, og mange vil stå lagret på land frem til våren, sier Voll. Med så mange mus, frykter Voll at mus kan komme seg om bord og bygge bol der. Mus gnager på absolutt alt og får de holde på lenge nok, kan skadene bli store.

I tillegg er det et kjent problem at mink og mår flytter inn, når båtfolket flytter ut. Spesielt minken gjør stor skade. I flere tilfeller har mink tatt med seg mat eller fisk inn i båter og lagret den der. Flere takstfolk forteller om store skader og en forferdelig lukt. Slike skader kan fort komme på opp mot 100.000 kroner.

Vi går inn i en tid mye dårlig vær. Ta jevnlige turer for å sjekke at alt ser greit ut med båten, spesielt om den ligger på sjøen. Samtidig anbefaler Voll også at en sjekker at alt ser greit ut på innsiden, i forhold til uønsket besøk av små eller store «gnagere».

Slik unngår du mus

  • Ikke oppbevar mat om bord i båten. Alt som kan lukte godt er av interesse for de små gnagerne.
  • Rengjør båten godt for smuler og matrester.
  • Gjør det vanskelig for mus og andre små dyr å komme om bord eller inn i båten.
  • Ha feller på utsiden og inni båten om det er mistanke om mye mus i området.