OSELVAR: Ran Seilforening ble stiftet som en forening for Oselvar-seilere. I dag er foreningen noe langt mer.
OSELVAR: Ran Seilforening ble stiftet som en forening for Oselvar-seilere. I dag er foreningen noe langt mer.

125 år og like ung

I dag begynner Ran Seilforening på sitt 126. år. I går, 13. mars, var det 125 år siden en av landets for tiden mest markante seilforeninger ble stiftet.

Publisert Sist oppdatert

Ran Seilforening er en av landets eldste seilforeninger og en av 16 gjenværende seilforeninger som ble stiftet på 1800-tallet. Foreningen het opprinnelig Båtlaget Ran, men skiftet navn til Ran Seilforening  for drøye ti år siden.

125-års dagen ble markert i foreningens klubbhus på stiftelsesdagen. Den store jubileumsfesten finner imidlertid sted 18. mai. Da vil også foreningens jubileumsbok, forfattet av Jon Amtrup, bli presentert.

Moderne seilforening

Sine 125 år til tross; Ran Seilforening viser seg til stadighet som en livskraftig, foroverlent og moderne seilforening. Foreningen har siden jolleseilingen kom til Norge for fullt på 1960-tallet, hatt et stort jollemiljø – og har det fortsatt. Laser-seilere fra Ran er fryktet på jollebanen, og foreningen er en av dem som har satset på den foilende Waszp-jollen.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

AKTIV: Ran Seilforening er en aktiv forening med et stort jollemiljø.
AKTIV: Ran Seilforening er en aktiv forening med et stort jollemiljø.

Ran Seilforening har også vær en av de toneangivende seilforeningene i Norsk Seilsportsliga. Der har de vært jevnheten selv og kan skilte med tre imponerende 3. plasser på rad i de tre sesongene ligaen er blitt seilt.

Foreningen ble stiftet da åtte Oselvar-seilere i 20-årene satte seg sammen i det som en gang var Reedsmuget 7 på Nordnes i Bergen. Smuget eksisterer ikke lenger. D’herrer ble enige om å danne «et Baadlag undet Navnet Ran», fortelles det på Ran Seilforenings nettside.

Havets herskere

I den norrøne mytologien hersket Ægir over havet sammen med Ran, som var hans kone. Ægir var bror av vinden og ilden, mens Ran var havet og den som fanget mennesker som druknet og ga dem et nytt hjem i sin bolig på havbunnen. Sammen hadde Ægir og Ran ni døtre. Det var bølgene.

Så sier Store norske leksikon.

– Den gylne ringen i emblemet vårt er til ære for Ran. Hun kunne bare blidgjøres med gull, og det var derfor sjøfolk i gamle dager gikk med gullring i øret, forklares det på Rans nettside.

Kun for Oselvar-seilere

Båtlaget Ran var tuftet på Oselvar-seiling og var til å begynne med kun en forening for seilere av denne tradisjonsrike båttypen, men ga etter hvert også andre seilere innpass. I dag er foreningen ikke bare en av landets eldste, men også en av de ledende. 

Ran Seilforening holder til i Anglevika nord på Litle-Sotra vest for Bergen. Der har foreningen klubbhus og havn.

 

Landets eldste seilforeninger

1860  Frognerkilens Seilforening av 1860

1872  Bergens Seilforening

1878  Arendals Seilforening

1881  Christianssands Seilforening

1881  Kragerø Seilforening

1882  Fredrikstad Seilforening

1883  Kongelig Norsk Seilforening

1885  Lillesand Seilforening

1886  Oslo Seilforening

1888  Tønsberg Seilforening

1889  Larvik Seilforening

1889  Risør Seilforening

1890  Sandefjord Seilforening

1894  Ran Seilforening

1895  Trondhjems Seilforening

1897  Færder Seilforening