Berge Viking i godt selskap

Berge Viking er en av syv veteranbåter som er klare for «Legenderegatta» i Alicante før starten av Volvo Ocean Race.

Publisert

Bildet over viser «Berge Viking» sammen med Volvo Ocean Race flåten i Marstrand i 2009.

En av Knut Frostads spennende ideer for å skape blest om Volvo Ocean Race, er lanseringen av Legends Regatta for tidligere deltakere i Whitbread/Volvo Ocean Race. Ideen ble tatt vel imot av tidligere jorden rundt seilere, og per idag er syv båter påmeldt til flere dagers innholdfsrikt program i forkant av VOR starten i november.

En av båtene er «Berge Viking» som eieren Morten Sig. Bergesen generøst har stilt til rådighet for skipperen fra 1981/82, Peder Lunde jr. og hans mannskap fra Whitbread Round the World Race. Dette er i år 30 år siden.

Den gang seilte Whitbreadflåten bare fire etapper jorda rundt; Portsmouth - Cape Town, Cape Town - Auckland, Auckland - Mar del Plata og Mar del Plata - Portsmouth.

Av 29 startende båter ble «Berge Viking» nummer åtte totalt. På første etappen til Cape Town ledet den norske båten lenge, og kom i mål som nummer fire til tross for at forstaget røk og måtte erstattes med spinnaker- og fokkefall. Historien forteller at det var Kong Haralds båtmann, Kjell Arne Myrann som reddet riggen ved sin hurtige reaksjon.

På de neste tre etappene ble «Berge Viking» henholdsvis nummer åtte, ti og ni. Båtene som den gang vær temmelig ulike, seilte under IOR-regelen og den korrigerte tiden sammenlagt var utslagsgivende for plasseringen.

Tar med juniorseilere

I tillegg til mannskapene fra regattaen i 1981/82 er alle norske Whitbread/VOR seilere invitert til å delta i seilasen til og fra Alicante og til regattaen her, men Peder Lunde har også

tatt initiativet til å invitere tre norske juniorseilere mellom 18 og 21 som på denne måten skal

få en fin innsikt i norsk seilerhistorie foruten å hente impulser fra dagens Volvo Ocean Race, der det dessverre foreløpig ikke ser ut til å bli norske seilere med.

Berømte deltakere

Av veteranbåtene i Alicante er nok likevel «Steinlager 2», Peter Blake’s store røde ketch den mest berømte. Blake vant alle etappene, men kan selv ikke være til stede i veterantreffet etter at han i desember 2001 ble myrdet vet utløpet av Amazonas-elva i Brasil av sjørøvere.

Slik ser deltakerlisten ut idag:

Great Britain II (Whitbread Heritage – første fem seilaser) GBR

Copernicus (1973-74) Poland

Rothmans (1989-90) Sweden

Berge Viking (1981-82) Norway

Charles Jourdan (1989-90) Sweden

Steinlager 2 (1989-90) New Zealand

Gauloises III/Viant Clan (første tre seilaser) France

Flere tidligere Whitbread/Volvo seilere forsøker også å sette sammen grupper for å chartre andre eksisterende båter til det som kommer til å bli alle tiders reunion av gamle og unge jorden rundt seilere.

Parade of Sail

Arrangementet starter med en Parade of Sail, morgenen før den første seilasen, 2 november og før starten på den første etappen av årets VOR.  For dette må hver av båtene ha sin egen fanfare. Man kan selv velge musikk, men stykket må være fra et av årene båten seilte.

Trofeer

Det vil bli satt opp premier til den raskeste, eldste, yngste og vakreste båt samt det mest velkledde mannskapet. 

Ambassadører

Seks ganger veteran Magnus Olsson er sammen med Lady Pippa Blake og Sir Chay Blyth oppnevnt som ambassadører for regattaen.  «Mange» skal være inspirator for barna i Volvo Ocean Race academy som har litt å glede seg til når svensken skal fortelle noen av de utrolige historiene fra sine mange jorden rundt seilaser.

Følgebåt

En følgebåt med plass til 160 er leid inn til alle som har Legends akkreditering og den blir fylt opp etter first come first serve prinsippet ved booking kontoret.

Program

Det holdes en gallamiddag holdes i forbindelse med premieutdelingen torsdag 3. november og fredag 4, kvelden før starten på selve Volvo Ocean Race, blir det arrangert en stor rockekonsert. Forøvrig ser programmet slik ut:

1. november Volvo velkomstparty for alle Legends’ akkrediterte i Volvo Pavilion.

2. november Dockside Party.

3. november festmiddag for deltakerne og akkrediterte.

4. november Rockekonsert – hovedscenen

5. november Avskjedsseremoni VOR - Alicante Race Village

    .

Website

Alt du trenger å vite om Legends Race

Se høydepunkter fra Whitbread/Volvo på YouTube og se de berømte båtene i all sin prakt

Logg deg inn på Volvo Ocean Race Legends community på facebook: