INGEN MATNØD: Kokken Claus Landmark sørget for god mat til seilerne, som veide mer etter regattaen enn de gjorde før start.
INGEN MATNØD: Kokken Claus Landmark sørget for god mat til seilerne, som veide mer etter regattaen enn de gjorde før start.

Hva folk gjør for en gratis øl

Ølfabrikanten Whitbread var den første sponsoren av jorden rundt seilasen. Og selvfølgelig ble det servert øl i havnene.

Publisert Sist oppdatert

Den tidligere olympiske mester i seiling, Peder Lunde jr. kapret igjen avisforsidene og de store overskriftene da han sammen med Stig Hatlo fikk på plass en norsk båt i Whitbread Round the World Race i 1981/82. «Berge Viking»-prosjektet fikk landsdekkende oppmerksomhet langt ut over seilerkretser. Turneen langs norskekysten nord til Kristiansund og båtens tydelige norske profil med et helnorsk lag av amatørseilere ble en triumfferd med ordførere på kaia og skolefri på flere av stedene. «Berge Viking», som er en standard Swan 57, endte på 8.-plass blant 29 båter, og gjorde at interessen for havseiling tok seg kraftig opp i Norge på 1980-tallet.

Opptakten til det norske prosjektet var at Stig Hatlo en gang i 1979 fikk henvendelse fra en som ville finansiere en norsk båt i jorden rundt regattaen. Han hadde allerede tegnet kontrakt med det finske Swan-verftet på en 57 foter, og nå ville han at noen skulle seile båten. Fremdeles var man avhengig av sponsorer for å få det endelige prosjektet på plass, og Hatlo som var klar over at man trengte en mer profilert seiler enn ham selv for å skape interesse hos kommersielle samarbeidspartnere, gikk til Peder Lunde jr. som stadig seilte høyt på sine olympiske medaljer.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

49,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

495,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

795,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER