Møtet med Cape York 3. juni 1789 ga alle ombord et løft. Gleden spredde seg, så også blant min rollebesetning for begivenheten.

Var han størst av alle?

De fleste har vel hørt om mytteriet på Bounty. Om den skruppelløse, ja, rent ut skrekkelige Captain William Bligh som 28. april 1789 ble offer for sitt mannskaps vrede. Om hvordan opprørets leder, Fletcher Christian, kommanderte ham fra borde, midt ute på et endeløst Stillehav.

Publisert Sist oppdatert

Vi kjenner historien om hva som skjedde med mytteristene, om hvordan de endte med å slå seg ned på den lille, avsidesliggende øya Pitcairn. Men hvordan gikk det med Captain Bligh? Mytteristene hadde nok mest lyst å gjøre det av med ham straks, men i det avgjørende øyeblikk viste Christian en slags nåde. Han lot Bligh og de 18 som tok hans parti ta plass i skipets skarve barkasse, en åpen båt på bare 23 fot. Båten hadde årer og seil, men forsyningene de fikk med seg, var så magre at Christian og hans medsammensvorne nok regnet med at den forhatte Captain Bligh ikke ville klare seg der ute på havet.

Var han da så skrekkelig og skruppelløs som historien vil ha det til, denne William Bligh?

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER