Dedikert noen av dem som i alle år har vært «blindpassasjerer» om bord i «Fram».
Dedikert noen av dem som i alle år har vært «blindpassasjerer» om bord i «Fram».

«Fram» – polarhistoriens dronning

I 2011 var det jubileumsår for Fridtjof Nansen og Roald Amundsen, og i Bestikket i nr. 4 i 2011 stilte Ragnar Kvam jr. spørsmålet: Hvor ville våre to helter vært uten polarskipet «Fram»?

Publisert Sist oppdatert

Siden vi er inne i jubileumsåret for Fridtjof Nansen og Roald Amundsen, fristes jeg til å stille et retorisk spørsmål: Hvor ville våre to helter vært uten polarskipet «Fram»? Nansen ville ikke nådd 86’14, og kanskje hadde heller ikke Amundsen kommet seg til Sydpolen. Med andre ord: Ved dette jubileum er ikke bare herrene, men også Colin Archers fantastisk utførte konstruksjon en messe verd.

Da skipet gled av beddingen i Larvik 26. oktober 1892, bestemte Nansen at det skulle hete «Fram» fordi det var fram han ville. Fire år tidligere hadde han krysset Grønland på ski og blitt sulten på større mål. Han hadde festet blikket på Nordpolen, det gjeveste av alle!

Mange hadde forsøkt før ham, amerikanere, briter, to østerrikere – alle var de vendt hjem uten å se snurten av polen. I kampen mot kulde og skjørbuk mistet de liv og lemmer, ikke sjelden mistet de også forstanden i polarnattens dype mørke. For uavlatelig skjedde det samme: Skipene de reiste med, frøs inne, for siden å bli knust til pinneved av hissige iskoss, som om de befant seg mellom møllesteiner. Det var en skjebne Nansen ville unngå, og han visste råd. Da han i februar 1890 møtte opp i Det norske Geografiske Selskab for å redegjøre for sine planer, sa han at han ville bygge et «skip som var så skrått i siden at isen, når den skrur sammen, ikke får tak på det, men i stedet løfter det i været».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS