SISTE SEILAS: Birger Jansen måtte i natt gi tapt for kreftsykdommen han har kjempet med i en årrekke.
SISTE SEILAS: Birger Jansen måtte i natt gi tapt for kreftsykdommen han har kjempet med i en årrekke.

En bauta er borte

I dag morges kom den triste meldingen om at hele seil-Norges «Bigga» – Birger Jansen – er gått bort.

Publisert Sist oppdatert

Birger Jansen (1948–2016) har kjempet tappert mot en kreftsykdom i nærmere 20 år, men i natt måtte han gi tapt. Han døde hjemme i leiligheten sin på Snarøya ved vinduet – der han kunne se ut på regattabanen utenfor Vassholmen hvor han har seilt så mange ganger. Der ville han sitte og se på vindskiftene, som han sa til dem han hadde rundt seg. Det var hans siste ønske.

Sykdommen til tross, «Bigga» har vært aktiv på regattabanen helt til det siste. For fem uker siden fullførte han sin siste seilas under EM i Spania der han seilte sammen med Janett Krefting. De fullførte ni av 11 seilaser, men «Bigga» var allerede da såpass avkreftet at han måtte hjelpes om bord i båten.

– «Bigga» ville ha med seg alt og gi alt. Slik har det alltid vært – og slik var det helt til det siste, forteller Janett Krefting, som har tilbrakt atskillige timer om bord sammen med ham.

Birger Jansen er en av Norges mestvinnende seilere gjennom alle tider, og ingen har så mange NM-medaljer som ham. Den første vant han i Snipe allerede i 1971, de to siste vant han i år ved å vinne sølv både i Snipe og Snipe Master sammen med Lise Gehrken. Til sammen er det blitt 47 NM-medaljer.

Birger Jansen har seilt flere ulike båttyper opp igjennom årene, men helt siden han som ung gutt mønstret på som mannskap hos Brynjulf Romslo, har Snipe-klassen stått hans hjerte aller nærmest. Med sin entusiasme og enorme energi har han en stor del av æren for at Snipe-klassen har hatt den suksessen og oppslutningen den har hatt i de siste 40 årene. NM-høydepunktet var i 1989 da 88 Sniper deltok i Sandefjord og han selv og Janett kunne gå opp på det øverste trinnet på seierspallen.

Birger «Bigga» Jansen har også vært aktiv ishockey-spiller på landslagsnivå – 150 landslagskamper spilte han – og han var også aktiv på ishockeybanen helt til det siste.

Norsk seilsport blir en stor profil og en bauta fattigere ved Birger Jansens bortgang.

45 MEDALJER: Ingen kan skryte av å ha vunnet flere NM-medaljer enn Birger Jansen.
45 MEDALJER: Ingen kan skryte av å ha vunnet flere NM-medaljer enn Birger Jansen.