Sommer-gøy på vannet
Jentene poserer ved brygga.
Celine Nordheim fra Bødalen.
Hoppsann!
Sommer-gøy på vannet
Sommer-gøy på vannet
Krabbefisking fra brygga.
Sommer-gøy på vannet
Rumperister´n på vei inn.
Sommer-gøy på vannet
Optimistseiling.
Sol, sommr og sjø
Krabbefiskejentene med insturktør Magnus Brun i midten.
Optimister på vei ut.
Vanntrampolonen er en hit!
Sommer-gøy på vannet

Sommer-gøy på vannet

– Rumperister er morsomt, lyder det nesten enstemt fra barna påbryggekanten. Preben (12) synes derimot seiling er mest spennende av alle vannaktivitetene på sommerleiren «Gøy på vannet» i Nærsnes-bukta i Buskerud.

Publisert Sist oppdatert

FORNØYDE JENTER: Celine Nordheim, Isabel Valdal, Ylva Mathiesen og Oda Glasø på bryggekanten i Nærsnes- T.h: Geir Thomas Schie, Preben Clausen, med Celine Nordheim sittende på Optimist-jolle.

Nærsnes;

Solen steker fra skyfri himmel ved Røyken seilforenings brygge. I vannet plasker en flokk med barn. To gutter har funnet seg et surfebrett uten mast, mens tre jenter har inntatt plassen på den flytende trampolinen. Atter andre venter forventningsfullt på sin tur i romperister-køen.

– Gutter, husk å drikke nok vann, roper instruktør og leiransvarlig Maguns Brun til en gjeng gutter som er på full fart fra den ene flytebryggen til Optimistjollene ved den andre bryggen. Med andre ord er det full fart på alle kanter i og ved den idylliske bukta innerst ved Nærsnes.

Variert program

For femte året på rad arrangerer Røyken seilforening den dagsbaserte sjøleiren «Gøy på vannet» for barn i alderen 8-12 år. Denne uken har 42 barn boltret seg på og i vannet i Nærsnesbukta, under kyndig ledelse av Magnus Brun og fire andre instruktører. Pågangen til leiren har i år vært større enn noen gang, med flere barn på venteliste til de tre ukene leiren arrangeres.

På programmet står blant annet jolleseiling med Optimist, To-krona og A-jolle, samt rumperister-kjøring, fisiking, innføring i sjømannskap og knuter, og hopping på vanntrampoline. I tillegg reiser gruppen til Drøbak og drar på seiltur med innlagt bading.

– Vi førsøker å få inn flest mulig forskjellige aktiviteter knyttet til vann, forteller Magnus Brun.

Gjenganger

De fleste av barna deltar for første gang. Unntaket er Preben Claussen (12) fra Slemmestad, som er med for femte året.

– Jeg syntes dette var så gøy etter det første året at jeg vill komme igjen året etter. Og siden har jeg vært her hvert år, bedyrer 12-åringen, som har lært de viktigste knutene og jolleseiling takket være sommerleiren i Nærsnesbukta. Han er også en av de få deltakerne som trekker frem seilingen som enda morsommere enn rumperister-kjøringen.

– Jeg synes rumperister er gøyest, men det er også morsomt å seile, forteller Celine Nordheim (10). Jenta fra Bødalen i Røyken er en av førstegangsdeltakerne på «Gøy vannet».

Lek og lær

– Målet med leiren er at barna skal ha de gøy samtidig som de lærer noe, forteller Magnus.

Teori er ofte tørt og kjedelig, men ved å lage rebus-løp av oppgavene som skal løses gjennom uken blir «lære-delen» mye artigere og motiverende for barna.

– For eksempel belønnes barna med bokstaver til rebusen når de lærer seg navnet på de forskjellige delene på seilbåtene, eller når de finner ordet som mangler i forskjellige setninger om badevett og sjøvett. Ved slutten av uken vil de da ha bokstaver nok til å løse rebusen hvis de har gjort oppgavene. Og det er lov å samarbeide, sier Magnus. Han understreker at de tar sikkerheten meget alvorlig, og at alle insturktørene har gjennomgått praktisk opplæring i livredding i vann på forhånd.

Back-up for dårlig vær

Leiren varer i fem dager, fra klokken 08.30 til 16.00, og barna har med seg matpakker som de spiser samlet til lunsj og frokost. Selv om alle aktivitetene foregår utendørs bekymrer det ikke instruktørene at været ikke alltid er like bra som denne uken.

– Da kjører vi på med kreative idéer, som RIB-turer eller «ekstrembading» i bølger og vind, dog med redningsvester og under kontrollerte former, sier leirlederen.

Les mer om «Gøy på vannet» på Røyken seilforenings hjemmesider og se flere bilder ved å klikke på linken til vår billedspesial.