KNS' rike onkel i USA

Norskamerikaneren Georg Unger Vetlesen satt aldri i styret i KNS, men fra sin plass i New York var han en av foreningens store velgjørere, og en ambassadør for norsk seilsport.

Publisert Sist oppdatert

Unger Vetlesen døde bare 66 år gammel i 1955, men seilinteresserte nordmenn blir stadig minnet om hans posisjon i seilsporten. Ikke bare fikk han i 1933 bygget 12 meteren «Vema III», en båt som fortsatt lever i beste velgående og seiles aktivt. Gjennom en testamentarisk gave til KNS i 1955 satte han senere foreningen i stand til å oppføre dagens kontorbygning på tomten i Huk Aveny 1. Han var i tillegg sentral da IOD-klassen ble etablert i USA i 1936.

Fikk seile med Anker

Georg Unger Vetlesen var født i Oslo 31. januar 1889 som sønn av en kjent kirurg, og vokste opp i seilermiljøet rundt Filipstad i Frognerkilen der Unger Vetlesens skolelærer Schollert og konstruktøren Gustav Adolf Sinding ble viktige forbilder. Det var til minne om sin gamle lærer han senere satte opp en vandrepokal i 19,5 kvm-klassen med Schollerts navn. Som 22-åring, fikk han seile med Johan Anker da 12-meteren «Rollo» gjorde furore i Cowes, og han var med på å seile båten både frem og tilbake over Nordsjøen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS