Danskene tok starten og ledet lenge i finalen

Første SailGP finale for danskene

Sehested ledet lenge, men falt av foilene og måtte gi fra seg seieren til en annen finaledebutant.

Publisert Sist oppdatert

SailGP regattaen i Plymouth ble avsluttet i dag under vekslende og svært krevende forhold. Det hindret ikke at det ble en tett og spennende regatta der ledelsen stadig skiftet slik at det i flere tilfelle ikke var mulig å spå resultatlisten før alle var i mål.

Kjent format

SailGP ble som vanlig avviklet med fem enkeltseilaser der alle var med, tre i går og to i dag, og regattaen ble avsluttet med en finale der de tre beste båtene sammenlagt fikk delta. Det var før den femte seilasen klart at Pete Burlings Team New Zealand ville gå til finalen, mens bare to av de tre båtene fra Australia (Tom Slingsby), Team GB (Ben Ainslie) og danske Team Rockwool (Nicolai Sehested) ville få de siste to plassene.

Kamp om finaleplassene

Team NZ tok en klar seier, mens det var tett kamp mellom de tre neste. Sehesteds lag skilte seg etterhvert ut og tok 2. plass i heatet, men var avhengig av å få en båt mellom seg og Ainslies Team. Helt til 2-300 meter fra mål var Danmark ute av det, men i en tett styrbord/babord situasjon mellom England og Australia ble britene straffet og måtte legge seg bak den Australske båten. Dermed var finalen klar, med New Zealand, Danmark og Australia. De to første som debutanter, mens Australia som det mestvinnende laget i SailGP historien. Ben Ainslie var ikke blid og var sterkt uenig med dommeren.

God start for Danmark

I finalen startet Danmark best, men måtte se New Zealand foran ved første merke. Danmark beregnet lensen perfekt og var foran igjen ved lensemerket. Senere øket ledelsen og de så ut som om Sehested og Co ville gå mot en klar seier. Vindgudene ville det imidlertid annerledes. New Zealand kom seg igjen foran etter å ha fått sin egen vind, mens danskene falt av foilene. Resten av seilasen tilhørte America's Cup rormannen Pete Burling, mens Danmark og Australia kjempet om 2. plassen. Den gikk til slutt til Australia, men de danske seilerne med Katja Salskov Iversen som taktiker, var strålende fornøyde med 3. plassen som gir den beste opptakt til SailGP regattaen i København 19-20. august.

Norsk sponsor

Bjørnar Erikstad på den sveitsiske båten

Den norske stiftelsen VI er gjennom Akers kjøp av oljeselskapet Lundin blitt sponsor for det sveitsiske laget i SaiGP. Bjørnar Erikstad som er ambassadør for stiftelsen var i Plymouth under regattaen og fikk prøve seg ombord.

Plymouth endelige resultater:

1. New Zealand, 2-2-1-5-1-(1), 44

2. Australia, 6-1-4-3-3-(2), 38

3. Denmark, 8-5-2-2-2-(3), 36

4. Great Britain, 4-4-6-1-4, 36

5. France, 3-3-5-4-9, 31

6. Canada, 1-9-3-9-7, 26

7. United States, 9-6-7-6-5, 22

8. Switzerland, 5-7-8-8-8, 19

9. Spain, 7-8-9-7-6, 14