STERKT KORT: Bjørnar Erikstad er Norges ambassadør i arbeidet for å få seiling på det paralympiske programmet.
STERKT KORT: Bjørnar Erikstad er Norges ambassadør i arbeidet for å få seiling på det paralympiske programmet.

Nei til seiling i paralympiske leker 2028

Den internasjonale paralympiske komiteen annonserte nylig de 22 idrettene som skal stå på programmet i Los Angeles 2028. Seiling var ikke blant dem.

Publisert Sist oppdatert

Seiling ble lansert under de paralympiske leker som en demonstrasjonssport i 1996, og som en offisiell gren i fem leker fra 2000 til 2016. Mangel på deltakelse i alle klasser bortsett fra 2.4 m førte imidlertid til at seiling ble droppet for Tokyo 2020, og World Sailing har siden jobbet iherdig med å få seiling tilbake på det paralympiske programmet.

Ingen idrettsgren har imidlertid tatt inn etter tidligere å ha blitt tatt ut av programmet, så til tross for betydelig vekst, forblir seiling ute av det paralympiske programmet både for Paris 2024 og Los Angeles 2028.

World Sailing på banen

World Sailing vil fortsette arbeidet for at paraseiling skal få plass i de paralympiske programmet og vil mobilisere sine medlemmer for å gjøre et nytt forsøk i 2032.. Den internasjonale paralympiske komité (IPC) avsa sin beslutning 30. januar hvor de slo fast at de hadde mottatt en rekke sterke søknader om å være en del av lekene i Los Angeles.

World Sailing vil nå jobbe tett med med nasjonale myndigheter (MNAs), videreutvikle infrastrukturen og ressursene som er tilgjengelige for Paraseiling, og gi flere Paraseilere større muligheter innenfor sporten.

World Sailing CEO, David Graham, uttalte i går at forbundet tar beslutningen fra IPC til etterretning og erkjenner vanskelighetene IPC-styret hadde i denne prosessen.

- Men vi må også erkjenne at dette er en ekstremt skuffende dag for hele sporten vår og spesielt for Paraseilerne rundt om i verden. Til tross for dette tilbakeslaget, vil vårt engasjement overfor våre Paraseilere, til å fortsette veksten av Paraseiling, bare bli sterkere. Vi vet at et liv på vannet åpner for så mange muligheter for funksjonshemmede, vi vet hvor inkluderende Paraseiling er, og vi er fast bestemt på at Paraseiling vil fortsette å gå fra styrke til styrke.

Bjørnar Erikstad
Bjørnar Erikstad

World Sailing lanserte sin #BacktheBid-kampanje sommeren 2021 der Bjørnar Erikstad var en aktiv ambassadør, for å gjenopprette seilingen til de paralympiske leker og tilby en ny generasjon seilere sjansen til å konkurrere på høyeste nivå. Det er nå 41 nasjoner på fem kontinenter aktive i Paraseiling, og over 630 aktive Paraseilere er registrert hos World Sailing.

Stor vekst og anerkjennelse

Fem World Championship Paraseiling-arrangementer fant sted i 2022 og Paraseiling vil være full integrert i Allianz World Sailing Championships – Haag 2023 senere i år når seilere i Hansa 303, 2.4mR og RS Venture Connect-klassene vil konkurrere om VM titlene.