JAMES WHARRAM: Takket være sine mange båtkonstruksjoner og sitt levesett ble James Wharram en legende i sitt miljø.

En legendes liv har tatt slutt

I dag bisettes en av båtverdenens mest originale og særegne konstruktører. James Wharram døde 14. desember, 93 år gammel. Bisettelsen finner sted i England.

Publisert Sist oppdatert

James Wharram hadde en visjon han levde for hele livet. Han ville bevise at den polynesiske dobbelkanoen var en farkost som fint kunne klare seg på havet. Han tok tak i denne gamle tradisjonen og tegnet en hel flåte av tilsvarende båter i ulike størrelser. Wharram-katamaranene er blitt kjent over hele verden og seiler på alle verdens hav.

Den aller første bygde han selv. Båten var 23 fot lang og med den seilte han over Atlanteren sammen med Jutta Schultze-Rohnhof og Ruth Merseburger i 1955/56. På den tiden trodde ingen at de polynesiske dobbelkanoene kunne være kapable til noe slikt.

23 FOT: Med sin egenbygde dobbelkano på 23 fot krysset James Wharram Atlanterhavet sammen med to kvinner.

Over 10 000 båter

James Wharram har alltid vært tro mot det polynesiske båt-idealet, og båtene hans har alle et umiskjennelig polynesisk og tradisjonelt preg. De er enkle i konstruksjon og når det gjelder utstyr, og veldig mange av dem er selvbygde. Det antas at det seiler over 10 000 katamaraner som er bygd etter James Wharrams tegninger.

Den nyeste som er bygd i Norge, ble til for noen år siden. Anne Nygren, kjent for sine mange maritime bokutgivelser i Flyt Forlag, og mannen Leif Erik Ellingsen, bygde konstruksjonen Tiki 38 som fikk navnet «Bare Bare». Etter at båten var ferdig, ble den demontert, puttet i en container og fraktet til Tahiti i Stillehavet. Der ble den satt sammen igjen og er blitt seilt i sitt farvannet den først og fremst hører hjemme i i de siste årene.

BARE BARE: Anne Nygren og mannen hennes bygde 38-foteren Bare Bare, demonterte den og fraktet den til Stillehavet.

Levde med flere kvinner

Det er imidlertid ikke bare båtene James Wharram er blitt kjent for. Det er hele levesettet hans.

SJELEVENN: Hanneke Boon ble James Wharrams co-designer og sjelevenn.

– James var banebrytende. Fra ung alder av fulgte han lidenskapene sine. Han ville streife rundt på havet og bevise dobbelkanoenes havgående egenskaper. Han kjempet for en rettferdig politikk, og han ville lage båter til en overkommelig pris slik at flere kunne være som ham – en havets mann, sier Hanneke Boon, som siden 1972 har vært James Wharram co-designer.

KVINNER: Kvinner spilte en stor rolle i James Wharrams liv.

Da James Wharram kom til land etter Atlanterhav-kryssingen i 1956, var det ikke bare prestasjonen i seg selv som vakte oppmerksomhet. Det gjorde også bildene han brakte med seg fra turen – bilder av to nakne kvinner som satt forut på hvert sitt skrog. Bildene er blitt ikoniske.

– James levde hele livet åpent med mer enn én kvinne samtidig. Han hadde hele fem i sin beste alder på 1970-tallet. Han bygde og seilte båtene sammen med kvinnene sine. Ved siden av Ruth, som døde for åtte år siden i en alder av 92, var jeg hans andre livspartner og sjelevenn. Jeg møtte James første gang da han var i full gang med å designe båter på 1960-tallet, forteller Hanneke Boon.

På 1970-tallet ble James Wharram en kultfigur i det alternative samfunnet. Han ble en slags sjøens hippie som levde det frie liv sammen med sine båter og sine kvinner.

Tok sitt eget liv

Med tiden ble jeg hans designpartner og sammen med Ruth, som han seilte over Atlanteren med første gang, var vi en ubrytelig treenighet. Jeg fødte hans andre sønn og sammen skapte vi mange nye dobbeltkanoer.

Hanneke Boon forteller i et kommuniké ved James Wharrams død at han mot slutten led av Altzheimer.

– James var svært bekymret over å miste sine mentale evner, og han slet med sin reduserte eksistens som sykdommen medførte. Når han så hvilken vei dette bar og de dystre fremtidsutsiktene han hadde, valgte han å avslutte livet selv.

I dag foregår bisettelsen, og til sommeren er det planlagt en stor mønstring av Wharram-båter i Falmouth i England. På utgående tidevann skal asken til James Wharram og Ruth Merseburger spres på havet.

ALTZHEIMER: James Wharram fikk Altzheimer mot slutten av livet sitt – en skjebne han ikke kunne forsone seg med.