Brathagen og With med gode råd til alle

Selv om tema for mandagens tema var forberedelser til TwoStar var Silje Brathagen og Christen Withs foredrag et must for familieseilere.

Publisert

Tema for foredraget hos X-Yachts på Nesset var forberedelser til TwoStar. Både Christen With og Silje Brathagen har seilt regattaen hver for seg, men til sommeren skal de seile sammen. Med det som utgangspunkt har de to analysert regattaen for å skaffe seg det beste utgangspunktet før start.

Valg av båt

Størrelse er viktig. Christen har tidligere seilt i 50 fotere, og når det har blåsk skikkelig, noe som ikke har vært uvanlig i TwoStar regattaen, har man måttet holde tilbake i de store båtene. I en 50 foter setter man ugjerne spinnaker i 15 m/sek. Derfor var det viktig å velge en størrelse som gjør båten håndterbar i mye vind, og som at det er mulig å gi full gass hele tiden. Altså måtte man ned til en brøkdelsrigget 34-36 foter. For best mulig stabilitet trengte man en båt med dyp kjøl og tung bulb. Kvalitet er viktig. Utstyret skal holde gjennom hele seilasen. Silje og Christen falt ned på X-34 som den ideelle TwoStar båten for dem, og derfor var det kanskje ikke så rart de ble invitert ti å holde sitt foredrag nettopp hos X-Yachts. Og apropos stabilitet; Om tankene ligger under benkene i salongen, altsåomtrent midt midt i båten, fyll dem med drivstoff og vann, sa Christen. Da får man tyngdepunktet så lavt som mulig i båten. Den ekstra vekten øker også vannlinjelengden.

Valg av seil

LYS regelen setter begrensning på fem forseil samt harværsfokk ombord og da gjelder å velge riktig. Christen avslørte igår sin kjærlighet til Jibtop (Yankee) som er lite brukt, men fungerer bra fra 40 graders relativ vind og er det beste forseilet når vinden er for frisk og sløren for skarp for en spinnaker/gennaker. PÅ skarp slør fra 14-18 knop true er jibtop uslåelig, mente Christen. Han anbefaler en lett/mellomvind fokk opp til 12 knop, rullefokk opp til 30 knop, deretter hardværsfokk. Storseilet rever han etter 28 knop. Christen understreker at dette er basert på X-34 og at en båt med mastheadrigg vil ha andre konfigurasjoner.

Sikkerhet

Paret en nøyer med sikkerheten og følger ISAFs regler til punkt og prikke. Budskapet over alle budskaper er likevel det enkleste: Fall ikke overbord!

Komfortsoner

Kanskje det viktigste når man skal seile sammen med andre, enten det er på familietur eller i regatta. Ta hensyn til hverandres komfortsoner. Her var Silje krystallklar. Ingen ting er mer nedbrytende enn når man blir presset utover sin komfortsone. Det er få ting som er verre enn å bli konfrontert med en galning som vil heise spinnakeren i 15 m/sek og sier at, pytt, det må du ta tåle. Det er ingenting! For en som har brukt tid på å opparbeide mot og kunnskaper, er dette en sikker vei tilbake til landjorden.

Almengylig foredrag

Om foredraget var ment som et ledd i forberedelsene til TwoStar regattaen, er innholdet almengyldig for alle som seiler med familien og som skal få alle ombord til å føle seg komfortable. Vi anbefaler Silje og Christen å omdefinere tittelen og ta turen rundt det ganske land, besøke seilforeningene og henvende seg til famlieseilerne. Da blir nok besøkstallene større enn den lille gruppen av ihuga shorthandedseilere som troppet opp på Nesset.

Powered by Labrador CMS