NY: «Sodebo3» er den nyeste og mest ekstreme Ultime-båten.
REKORD: «Macif» er betydelig oppgradert siden trimaranen satte ny rekord rundt jorda.
FASTNET: «Maxi Edmond de Rothschild» var raskest i Fastnet Race.
ELDST: «Actual Leader» er gamle «Sodebo».

Ekstremtvær truer Brest Atlantiques

Brest Atlantiques er en tomanns-regatta for Ultime-klassen på 14 000 nautiske mil.

Publisert Sist oppdatert
8-TALL: 14 000 nautiske mils rundtur i nord og sør Atlanteren på tre uker.

Brest Atlantiques starter 3. november med fire båter, tre av dem med foiler. For disse båtene var Fastnet Race i sommer bare en kort baneseilas, mens Brest Atlantiques blir en skikkelig test over lange strekk. Men til helgen blir vestkysten av Frankrike truffet av uvær med vestavind i storm styrke.

– Vi har fulgt med på værprognosene de siste 72 timene, og ser at situasjonen kan sette starten 3. november i fare. 31. oktober skal vi ha et møte for å bestemme om starten skal gå som planlagt eller ikke, skriver regattaledelesen.

Under en måned

Båtene starter fra Bretagne i Frankrike, og skal krysse ekvator, runde noen øyer utenfor Rio De Janeiro, så østover til Cape Town, før baugen settes nordover. Båtene skal først gjennom høytrykksområdet ved Azorene, gjennom Stillebeltet, runde høytrykksområde ved St. Helena, før de igjen må passere Stillebeltet og Azorene. Under gode forhold bør trimaranene klare runden på tre uker, og i hvert fall gjennomføre i løpet av november.

Egentlig var det meningen å starte en soloregatta rundt jorda fra Brest, men prosjektet har blitt utsatt. I stedet har doubbelhandedregattaen Brest Atlantiques kommet inn i programmet.

Fire trimaraner

På startstreken blir det fire trimaraner, de samme som i Fastnet Race. Der vant «Maxi Edmond de Rothschild» med Franck Cammas som skipper, knepent foran «Macif» med Francois Gabart som skipper. Thomas Coville gjorde en strategisk feil, og klarte ikke å nå opp med sin nye «Sodebo3». Sist ble gamle «Sodebo», nå under navnet «Actual Leader» med Yves le Blevec som skipper, den eneste som ikke flyr.

Det blir spennende å følge Brest Atlantiques. Vil de klare å ta igjen båter som deltar i Trandsat Jacues Vabre som startet en uke før?

 

DELTAGERE: Åtte mann og fire trimaraner seler racet.
STORM: Prognosene for 3. november ser ikke lovende ut.