TRYN: Miriam Rasmussen mistet kontrollen i 45 knop, men både hun og utstyret klarte seg bra.
TRYN: Miriam Rasmussen mistet kontrollen i 45 knop, men både hun og utstyret klarte seg bra.

På tryne i 45 knop

Miriam Rasmussen er i Afrika for å sette hastighetsrekord. Det skal ikke være lett.

Publisert Sist oppdatert
EKSTREMT: Brettet er som en vannski. Både finnen og seilet er også tilpasset hastighetene.
EKSTREMT: Brettet er som en vannski. Både finnen og seilet er også tilpasset hastighetene.

Luderitz i Namibia er stedet å være akkurat nå, for å sette rekorder. Der et det gravet en kanal som gjør at brettseilere kan seile med minimale bølger i kraftig vind, for det kreves hard vind for å seile over 40 knop. 

Det er tredje gang Miriam Rasmussen er i Namibia. Hennes rekord er  42,98 knop. I år er hun tilbake med spesiallaget utstyr. Hennes brett er svært smalt, bare 37 cm. 

Zara Davis' er tidenes raskeste brettseiler med 46,73 knop registrert. Raskeste nordmann er Morten Knutsen med  43,5 knop satt i 2018. Også disse rekordene er satt på banen i Namibia. 

Som betong

– Dette er hvordan det ser ut å tryne i 45 knop. Utstyret ble kastet over sandbanken, men klarte seg bra. Det gjorde jeg også, og landet heldigvis med ryggen først. Jeg husker ikka alt, men tror jeg skjøtet inn seilet for mye, og kom ut av trapezen, og et voldsomt vinkast rev riggen ut av hendene mine, forteller Rasmussen på sin facebook-side. 

Hun forteller at hun trenger et par dager for å tilpasse seg forholdene, og at hun ikke har blitt teknisk eller mentalt klar for de barske forholdene.  45 knop tilsvarer 83 km/t på landeveien. Vann blir hardt som betong i slike hastigheter. 

Bildene er hentet ut fra en video av Gerald Salminas som viser det spektakulære trynet. 

Vi snakket med Miriam Rasmussen, les saken her

Verdens raskeste windsurfer er franske Antoine Albeau som seilte 53,27 knop i snitt over 500 meter Luderitz 1. november 2015.  Rekorden ble satt i vindkast opp mot 25 m/s.