BÅTEIER: Bror Sonne har kjøp sin tredje seilbåt. Han vil fortelle om prosjektet under Båter i Sjøen på Aker Brygge i starten av september.

Bror (24) viser frem bruktbåt til 19 000,- under Båter i Sjøen

Under utstillingen på Aker Brygge kan du se at båtlivet hverken trenger å være dyrt eller miljøfiendtlig. Her finner du bruktbåten «Dus», en Albin Cirrus.

Publisert Sist oppdatert

Bror Sonne kjøpte sin 26 fots Albin Cirrus i vinter for 19 000 kroner. Det er en seilbåt fra 1983, egnet for dagsturer og enkle overnattingsturer. Sonnes søk og valg av båt er blitt en YouTube-serie, «Bror kjøper bruktbåt».

Sonnes tredje båt

Bror Sonne er et eksempel på at en ny generasjon båtbrukere er på vei inn i miljøet. Tross sine 24 år, er «Dus» Bror Sonnes tredje seilbåt. Hans første kjøp gjorde han alt som 15 åring. Da spleiset han og fire venner på en Maxi 77. Tre år senere kjøpte han en Malö 40, og satte kurs mot Karibia. Etter studietid og noen båtløse år fant han «Dus» – en enkel seilbåt, perfekt for hans bruk.

– Jeg var ute etter en båt for helg og kveldsturer med venner, samt sommerferie med min kjæreste, forteller Sonne.

KORTREIST: «Dus» ved Ramvikholmen i Oslofjorden under ferieseilas i sommer.

Grønt og billig

En brukt seilbåt koster stort sett ikke mer enn en ny kajakk, og med seil blir også drivstoffkostnadene minimale. Men, en 40 år gammel båt krever også litt kunnskap.

– Det er motor og elektronikk som gir de største utfordringene med en gammel båt. Til gjengjeld er utstyret enkelt lagt opp ombord i en Albin Cirrus. Da jeg seilte til Karibia sluttet motoren å fungere bare minutter etter at vi slapp fortøyningene i Oslo, men vi hadde jo seil, så vi klarte oss bra allikevel. Seil gir en trygghet med gamle båter, mener langturseileren.

En motor som går varm har plaget Sonne i sommer, så den har stort sett blitt brukt til å komme inn og ut av havn. Dieselforbruket kan telles i desiliter i stedet for liter.

Det nye båtlivet

En majoritet av båtfolket vokste opp på 70 og 80-tallet og er nå godt opp i årene, men en ny generasjon båtbrukere er på vei. Unge i dag har bundet opp store deler av sin kapital i bolig, og med økende renter er det urealistisk for de fleste å kjøpe ny båt. Bruktbåtmarkedet er derimot stort, og sammenlignet med våre naboland så er brukte seilbåter overaskende billige i Norge.

– «Dus» kostet stort sett ikke mer enn en tur til syden, og for meg så er drømmeferien uansett å seile langs Sørlandet eller svenskekysten. Å ligge i naturhavner er gratis, og å ha en mindr­e seilbåt gir også en fordel i overfylte sommerhavner, mener Sonne.

SJØSETTING: OSLO: «Dus» sjøsatt 11. mai etter å ha blitt kjøpt i midten av mars.
SJØSETTING: «Dus» ble sjøsatt 11. mai etter å ha blitt kjøpt i midten av mars.
KVELDSTURER: For en rimelig penge kan en få mye glede i retur.
OSLO: «Dus» seiler i Oslofjorden i solnedgang.

En trendsetter

Bror Sonne er journalist i Båtmagasinet og SEILmagasinet, og har jobbet her i litt over ett år. Hans bruktbåt-prosjekt blir nå et gjør-det-selv-prosjekt hvor Sonne vil fortelle om sine utfordringer og løsninger. Ideen er å få flere unge til å gjøre det samme som ham.

–Jeg er nok hakket mer båtgal enn de fleste, men jeg opplever stor interesse for mitt prosjekt og seiling generelt. Det er mange spørsmål, og det er også grunnen til at vi stiller ut på Båter i Sjøen. Vi ønsker å møte ungdommen og vise dem hvor tilgjengelig seiling egentlig kan være, forteller Sonne.

KVELDSTURER: Louise Andersen og Bror Sonne ombord «Dus»
KVELDSTUR: Louise Andersen og Bror Sonne ombord «Dus»

Gratisbilletter

Gullabonnenter av SEILmagasinet får gratis billett til Båter i Sjøen som åpner 31. August og varer til 4. september. Som gullabonnent får du også tilgang til SEILmagasinetes enorme arkiv av praktiske saker og aktuelle tester. 

Du får både blad, åpne nettsaker og billett her.

Du finner youtube-serien her.