Seiling for Dummies: 

Skru av motoren på riktig måte 

Med en båtmotor kan du ikke bare vri om nøkkelen og seile avgårde, det må gjøres på riktig vis. Se hvordan: 

Publisert Sist oppdatert

Seiling for Dummies:

 SEILmagasinet har nybegynnere som målgruppe når vi nå lanserer digital seilskole. Etterhvert vil vi ta for oss stadig mer avanserte emner, og vi inviterer deg til å komme med innspill!

 

Møt din instruktør 

Sonne har mange års erfaring som seiltrener i KNS, hvor han har vært instruktør for både voksne og barn, i jolle og kjølbåt. Han har også seilt regatta med 11 MOD. Når det kommer til havseilas har Sonne tilbakelagt om lag 20 000 nautiske mil. Bror har også jobbet i båtustyrsbutikk og i dag jobber han fulltid som journalist i SEILmagasinet og Båtmagasinet. 

 

Lær å kjøpe båt – Lær å seile båt 

Sonne er også eier av «Dus», en Albin Cirrus fra 1983 som han kjøpte i våres for 19 000 kroner. Brors jakt etter bruktbåt er dokumentert i serien «Bror kjøper bruktbåt», hvor han og redaktør i SEILmagasinet, Axel Nissen-Lie, så på Marieholm IF, Maxi Fenix, Maxi 77 og en Banner 30 før valget falt på Albin Cirrus. I serien kunne leserne plukke med seg en rekke nyttige tips om hvordan man best bør gå frem om man er på utkikk etter billig, brukt seilbåt i Norge. I denne serien, «seiling for dummies», lærer vi deg hvordan du skal bruke båten

Når seilene er oppe er det på tide å skru av motoren, og slik gjør du det: 

– Hvis du har du stor motor, og spesielt hvis du har turbo, sørg for å ruse motoren på høyt turtall i løpet av turen. 

– La motoren kjøle seg ned noe før du skrur den av. Dette gjøres ved å kjøre noen minutter på lavt turtall eller tomgang.

– Dra i wiren som kveler motoren.

– Skru av tenningen.

– Sett motoren i revers og sørg for at propellen ikke snurrer ved å stikke hodet ned luka og lytte. 

– Seil.