Seiling for Dummies:

Heis storseil – Seiling for Dummies

Dette må du ha i mente når du heiser storseil. 

Seiling for Dummies:

 SEILmagasinet har nybegynnere som målgruppe når vi nå lanserer digital seilskole. Etterhvert vil vi ta for oss stadig mer avanserte emner, og vi inviterer deg til å komme med innspill!

 

Møt din instruktør 

Sonne har mange års erfaring som seiltrener i KNS, hvor han har vært instruktør for både voksne og barn, i jolle og kjølbåt. Han har også seilt regatta med 11 MOD. Når det kommer til havseilas har Sonne tilbakelagt om lag 20 000 nautiske mil. Bror har også jobbet i båtustyrsbutikk og i dag jobber han fulltid som journalist i SEILmagasinet og Båtmagasinet. 

 

Lær å kjøpe båt – Lær å seile båt 

Sonne er også eier av «Dus», en Albin Cirrus fra 1983 som han kjøpte i våres for 19 000 kroner. Brors jakt etter bruktbåt er dokumentert i serien «Bror kjøper bruktbåt», hvor han og redaktør i SEILmagasinet, Axel Nissen-Lie, så på Marieholm IF, Maxi Fenix, Maxi 77 og en Banner 30 før valget falt på Albin Cirrus. I serien kunne leserne plukke med seg en rekke nyttige tips om hvordan man best bør gå frem om man er på utkikk etter billig, brukt seilbåt i Norge. I denne serien, «seiling for dummies», lærer vi deg hvordan du skal bruke båten

I denne episoden forteller Bror om hva du bør ha i mente når du heiser storseil: 

– Sakk ned farten 

– Løsne på storseilskjøtet

– Gå opp i vindøye

– Begynn å heis 

– Se oppover 

– Stopp å hale hvis det stopper opp 

– Få riktig tension på masteliket ved hjelp av vinsj 

– Juster eventuelt bomuthal 

– Stram opp kicken 

– Fall av

– Sett storseilskjøte 

– Sørg for at bomuthal