MAXI: Kanskje det beste kjøpet på Finn i disse dager er en Maxi 68.

Røverkjøp eller katta i sekken?

Hvor mye båt får du egentlig for under 20.000 kroner?

Publisert Sist oppdatert

Nå som sole har startet å smelte snøen begynner bruktmarkedet å bevege seg. Nå er det 170 seilbåter på finn, fem flere enn i går.

10 av båtene som ligger på Finn.no koster under 20 000 krone, tre av dem under 1000. I denne prisklassen er det et uklart skille mellom hva som er reell verdi, og hva som er søppel. Du må passe deg for kostnadsbomber. Du kan kjapt havne med flere tusen kilo med avfall. Mindre båter er enklere å fikse, samt også billigere å bli kvitt. 

Mest mulig komplett

Velger båter du kan ha glede av med minst mulig arbeid og kostnader. Er det et beslag som er ødelagt, så kan det være komplisert å få tak i. Det er tryggere å kjøpe båter det finnes mange av, som en Maxi. Om motoren ikke fungerer, så er det mulig i mange tilfeller å kjøpe en liten påhengsmotor. Seil koster også, men er også mulig å få kjøpt brukt.

Gratis 17-foter

I Oslo er det en Leisure 17. Det er en kompakt engelsk turseiler lansert i 1966, og bygget helt frem til 1996. Båten var populær, også i Norge, og det er bygget 4500 i løpet av de 30 årene båten var i produksjon. Båter som gis bort er sliten, og trenger å bli pusset opp. Da er størrelsen er fordel. I annonsen blir båten oppgitt i å være 15 fot, men den er 17. Leisure 17 er ingen skarpseiler, men kan bli en kul båt for ungdom.

MINI: Leisure 17 er en kompakt seilbåt på bare 17 fot med overnattingsmuligheter.
TRESEILER: Havsörnen 1 ble bygget av Storebro på 60-tallet.

31-fots klassiker

På Finn.no finner du nydelig treseiler fra 1963 til en krone. En krone er blir ofte satt på båter hvor prisen ikke er satt av selger. Selger ønsker å selge til personer som ser verdien av "kulturbevaring ved bruk".

Båten, en Havsörnen I, ble bygget av Storebro-verftet og konstruert av Olle Enderline. Eieren kaster inn håndkle etter muskelskade, og ønsker en ny eier kan overta prosjektet.

26-foter til 5000 kroner

Bakke 26 ble konstruert av brødrene Dagfinn og Bjørn Bakke fra Brevik, og lansert i 1979. Morten Jensen ble imponert da han prøveseilte båten da den var ny. Båten har flotte tidstypiske linjer. Båten som er til salgs er fra 1980, og har slitne seil. Motoren skal virke, så dette kan bli en kul båt for en fingernem person.

DRACO: Summerwind 24 er en båt utviklet i Sverige som Draco også produserte.
NORSK: Bakke 26 ble utviklet på slutten av 70-tallet, og seilte i 1979. Her er oppslaget i Seilas.

Draco med mast

Ja, Draco har også bygget seilbåter. Draco Summerwind 24 er egentlig en Trisskryssare, konstruert av Pelle Petterson, som Draco også bygde. Dette er en sentercockpitbåt på 24 fot, med akterkabin. Draco Summerwind 24 er en kul båt, men denne ser sliten ut. Det kan være lønnsomt å betale litt mer, og heller kjøpe en båt med mindre arbeid.

Minste Maxi

HURLEY 22: Lekre klasssiske linjer på denne lille engelske båten.

Maxi 68 er den minste Maxi-modellen som ble bygget, bare 23 fot, men mer moderne enn maxi 77. Båten selges for 10 000 kroner inkludert en 6 hk påhengsmotor. Båten ser grei ut med OK seil. Dette ser ut til å være et godt kjøp.

Sliten 22-foter

På Grimsøy marina i Sarpsborg ligger det en Hurley 22 til salgs. Summen er satt til 10 000 kroner. Båten er fra 1977, men konstruksjonen er helt tilbake til 1964. Den har semilang kjøl, og et elegant lavt fribord. Det er en elegant, men trang 22-foter. Den ser ganske sliten ut på bildene.

.

.

Sjekk ut vår testguide

SEILmagasinet har samlet våre historiske tester i et lett søkbart arkiv. Det er en gullgruve om du søker etter bruktbåter. Våre tester kan gi en verdifull kompetanse når du vurderer ulike modeller. 

SEILmagasinets testarkiv

.