LANGSMAL: Aphrodite 101 er er 32 fot, men bare 2,4 meter bred. Det er en svært linjelekker båt.

Fort deg før utlendingene kommer

Er drømmen en vakker langsmal båt, gjerne dansk, så har du muligheten nå.

Publisert Sist oppdatert

De som er i bruktmarkedet nå opplever å møte utenlendinger på budrunder på båter. Den svake norske kronen gjør det gunstig for dansker, tyskere og nederlendere å kjøpe båt i Norge, tross for at de må momse sin båt i sitt hjemland.

Sans for kvalitet

Dansker og tyskere har også stor sans for vakre linjer, selv om dette går ut over volumet under dekk. Utlendinger liker å seile, og setter seilingsegenskapene høyere. Slike lange og smale båter er svært lettdrevete, noe som gjør at du kan seile, selv i lett vind. En annen fordel er at de får plass mellom pålene. Infrastrukturen er bygget ut for mindre båter, og med en langsmal båt får du flere fot i en trang båtplass.

LUFFE: 37-foteren ble skapt i 1979, og ble bygget opp til nyere tid. Her i en MK II-versjon.

Luffe 37

37-foteren var Luffes første modell, og dannet skole for hva som er karakteristisk for disse danske seilbåtene. 37-foteren er bare 2,75 cm bred, og det gjør den trangere under dekk enn en 33-foter fra 80-tallet. 450 000 er en høy pris for en båt fra 1989, men ikke om den er i topp stand. Motoren er fra 2016 og båten har bare hatt en eier.

Du finner annonsen her

SOLGT: Aphrodite 101 ble solgt mens vi jobbet med artiklen.

Aphrodite 101

Denne konstruksjonen fra Elvstrøm & Kjærulf har blitt ett designikon. Båten var til salgs for 60 000, men ble solgt før denne saken ble publisert. Jeg blir ikke overrasket over om båten forsvinner ut av landet.

Du finner annonsen her

DANSK: Også Bianca 414 er en Elvstrøm & Kjærulf konstruksjon.

Afrodites storesøster

Bianca 414 er Afrodite 101s storesøster. Denne 42 foteren er også under tre meter bred, over en meter smalere enn dagens turseilere på denne størrelsen. Bianca 414 er ikke like kul som Afrodite 101, men en langt bedre turbåt. 590 000 kroner for en båt fra 80-tallet er mye, men båten fremstår som godt vedlikeholdt, og modernisert. Det kan forsvare prisen.

Du finner annonsen her

SPREK: X-79 er akkurat under 8 meter og kan seiles uten båtførerbevis. Den er også sprek og morsom, og har fire køyeplasser.

Billig X-Yachts

X-79 er dansk, men ikke langsmal. Men dette er en svært morsom 27-foter å seile, og har en stor og velfungerende cockpit. I Trondheim finner du en slik til salgs for bare 28 000 kroner. Om du ønsker deg en dagseiler, ta turen til Trondheim.

Du finner annonsen her

SVENSK: TwoStar 36 er 2,99 meter bred og 36 fot lang. Bildet er fra Færderseilasen 2023.

Svenske i samme stil

I Trøndelag ligger det også en TwoStar 36 til salgs, denne til en svært hyggelig pris. Bare 149 000 for en rask 36-foter. Båten virker velholdt ut fra annonsen, og har ny rigg, men original motor.

Du finner annonsen her