Elan 37

Den ideelle kombinasjonsbåten
Elan byr på en sjelden god blanding av komfort og seilegenskaper i en fornuftig størrelse med en hyggelig prislapp.
Båtmarkedet var hot i 2004 da Elan 37 kom til Norge. Båten la seg ett par hakk over Hanse og Bavaria i pris, men med en kvalitet som lå nærmere X-Yachts.
Tor Hove, som solgte Elan i Norge på den tiden, hadde stor kunnskap og sterke meninger om hvordan en rask turseiler burde være, og fikk spekket båtene til en høy standard.
Elan 37 var nominert til Årets Båt i Europa, men ble slått av Dufour 34, en båt som også ble populær her hjemme. På samme tidspunkt lanserte X-Yachts sin nye generasjon seilbåter med X-37 som en dyrere konkurrent til Elan 37. Elan 37 var den rimeligste seilbåten med LYS-tall over 1,30.
– Jeg mener vi solgte 30 Elan 37 på to år, flere enn summen av våre konkurrenter på den tiden, X-37, Dehler 36 og First 36.7, forteller Tor Hove, som den gangen var svært aktiv også på regattabanen i shorthandedmiljøet.
Elan 37 hadde et tidstypisk skrog, et smalt forskip, og et langt lavere fribord enn hva som er vanlig i dag.
Elan fristet aktive seilere med en båt med høy rigg og en tung og dyp kjøl. En båt som glir lett i lite vind, men som også tåler mye vind før seilene må reves. Et dypt ror ga god kontroll, og under dekk fristet båten med tre lugarer, stor bysse, og mye pent treverk.


Mye for pengene
Da Elan 37 ble lansert i 2004 var prislappen bare én million kroner. Men for 1,4 millioner fikk du en godt utrustet båt for norske forhold, og med gode strekkfaste seil fra North Sails. Båten fant raskt veien opp på resultatlistene, og viste seg å være en båt godt egnet for shorthandedseiling. Elan 37 henger stadig med på resultatlistene. To deltok i doublehandedklassen i Hollender-seilasen, og disse tok en andre og en sjetteplass av 21 båter.
Båten har holdt verdien svært godt, og blir raskt omsatt på bruktmarkedet.
En som lot seg friste av Elan 37 var den trofaste Albin Ballad-seileren Svein Ivarson. Etter 27 år i 30-foteren ble det båtskifte.
– Jeg hadde gjennom flere år registrert at båten var høyt oppe på resultatlisten i de største regattaene. I tillegg hadde båten pene linjer, og var størrelsesmessig det jeg ønsket. Etter snart 13 sesonger angrer jeg ikke på det valget, forteller Ivarson.
Begeistret journalist
– To ting lot jeg meg imponere av da jeg seilte Elan 37 i 10-12 m/sek ute på den godt skjermete Drammens-fjorden. Den gikk hvitt i de heftigste nordarossene. Vi la ut med spinnaker sørover, og det første «kicket» kom da vi passerte ti knop på loggen – på flatt vann! Senere, da vi krysset tilbake med full ener, som definitivt var duk i meste laget, ble jeg imponert over hvor velbalansert båten er – selv når den krenger mye, skrev daværende SEILmagasinet-redaktør Morten Jensen i 2004.
Elan 37 har vist seg å være en svært god allround båt, som henger med i alle slags forhold. Selv om båten er sporty, er den også snill og kontrollerbar, noe som gir glede også for turseiling. Mange bytter stor genua ut med fokk for tur, et seil som er enklere å håndtere. Morten Jensen var også meget begeistret over cockpiten og det velfungerende dekksutstyret. Tor Hove, som solgte båten i Norge, spekket alle båtene med oppgradert dekksutstyr.
Gode turegenskaper
Erik Poppe kjøpte Tor Hoves Elan 37, men har nå oppgradert til en Elan 40. Han savner 37-foterens dype kjøl og slanke forskip.
– Jeg tenker at mange ville hatt glede av egenskapene i en Elan 37 med dyp kjøl på familietur. Stiv - lite krengning - og et smalt forskip som går behageligere i motsjø enn mange av de rene «bobåtene» med større flat bunn foran kjølen. Det smale forskipet og den store cockpiten går selvfølgelig på bekostning av innvendig plass. Typisk skandinavisk sommer har jo mye lette vindforhold, og da er det fint med en båt som sklir lett. Vi brukte en genua 2 og code 1 som vi følte som en god miks for lettvindsseiling. Med den dype kjølen og smale forskipet er båten effektiv og behagelig nok på kryss til at vi fint velger seil fremfor motor, selv om man skal et strekk med litt motvind, forteller Poppe. Han er av den oppfatning at mange ikke seiler fordi båtene ikke har gode nok lettvindsegenskaper.



Langbeint båt
Både Erik Poppe og Svein Ivarson har fått glede av Elan 37 på lengre turer. Poppe har seilt Bergen-Lofoten tur-retur på syv uker. Ivarson har seilt over Nordsjøen fem ganger med sin båt, og har aldri opplevd noen form for problemer.
Elan 37 er en langbent turbåt. Seilegenskapene er meget gode, både på kryss og på unnavind. Med fullt mannskap og smul sjø kan man oppnå syv knop på kryss og båten tar skikkelig av på surfene i kuling. Jeg seiler endel alene eller med lett mannskap og har ingen problemer med båthåndteringen selv i vind opp mot 12-14 m/s. Etter ca. 20 000 nautiske mil har båten aldri sviktet, forteller Ivarson.

En allrounder
Elan 37 har vist seg å være en svært god allrounder på regattabanen. Den kan hevde seg under alle forhold. Båten har inntrukket vant og er konstruert for å bli seilt med en genua, men de fleste turseilere velger en mer letthåndterbar fokk. Med en fokk på kryss, og gennaker for slør i lett vind, har man seil for de fleste forhold. Muligheter for genua setter regattaseilerne pris på. Det gir enda bedre lettvinsegenskaper, og er et effektivt seil på skarp slør, mens en klassisk spinnaker gjør at båten kan seiles lavere på lens enn de mer moderne med gennaker.
Båtens gode rorgrep og balanse gjør den enklere å seile. Den tunge kjølen gjør at den er raskt, også uten et helt lag på ripa. Hele 19 Elan 37 har tatt ut målebrev i 2021, noe som betyr at båtene brukes fremdeles for regatta, 17 år etter at den ble lansert.
– I utgangspunktet var planen å satse på short-handed regattaseiling men helsen spilte meg et puss så det ble mer tur enn regatta, forteller Ivarson. Det er få båter som er like godt egnet som Elan 37 til både tur og regattaseiling.

Lav bom
– Av vesentlig betydning for å få en god seilopplevelse er at man sitter godt i cockpiten. Og det gjør man til gangs i Elan 37. Cockpiten må kort og godt kunne kalles vellykket, skrev Jensen i testen i 2004.
– Roret glir så lett at man på kryss føler når båten vil gå opp mot vinden i et vindkast, like godt som med rorkult. Så med litt fintfølende fingre kan man finstyre båten på kryss selv i litt ujevn vind, erfarer Poppe, men legger til at om man fremdeles seiler med originalt rorlager, så kan det være på tide å bytte.
– En viktig sikkerhetsdetalj på båten er håndtering av bommen ved jibb. Bommen er så lav og går langt akter i cockpit at den kan treffe de fleste voksne som står i cockpit i hodet ved en jibb. Trygg seilas krever en bombrems som justeres ved lens, så bommen ikke kommer med full hastighet, advarer Poppe.
Elan 37 ble lansert i en tid hvor mange følte det utrygt med en åpen cockpit akter. Deres løsning var en løs tofte som kan bæres i land etter ønske, noe spesielt regattaseilerne satte pris på.
– Vi valgte å ta bort kassen/toften akter, selv om det gir litt mindre valg av plass for rormann til å sitte, så er det supert i havn med barn som vil bade med den åpne cockpiten. Det gir også bedre plass for å gå bak rormann under seilas, forteller Poppe.
Elan 37
LOA: | 11,16 m |
Bredde: | 3,65 m |
Dypde | 2,05/2,30 m |
Kjølvekt: | 2290/2190 kg |
Vekt: | 5900 kg |
Storseil | 37,4 kvm |
Genua | 43,0 kvm |
Spinnaker | 108,0 kvm |
motor | 29 hk |
Vann | 200 l |
Diesel | 125 l |
Design | Humphreys |
Bruktpris | 800 000 kr |
Trang innredning
Elan 37 er en båt med relativt lavt fribord sammenlignet med moderne båter med samme lengde. Dette merker man på romfølelsen under dekk, Elan 37 er ingen volumiøs båt, men ståhøyden varierer mellom 180 cm i forpiggen og 192 cm i salongen, og gir høyde nok for de fleste.
Innredningsløsningen er et resultat av klare prioriteringer og den er en konsekvens av skrogets velseilende og harmoniske linjer. Stor bysse og et rommelig toalett har utvilsomt stått høyt på Elans prioriteringsliste, noe som har medført at salongen har rykket fremover i båten, og at forpiggen, ikke minst på grunn av det smale forskipet, er blitt relativt trang, skrev Jensen.
– Det smale forskipet og den store cockpiten går selvfølgelig på bekostning av innvendig plass. Forpiggen er smal, og med tre barn ble det litt småsutring over plassen ettersom de ble litt større. Men uteplassen er stor, og vi har vært to voksne og fire ungdommer på ukestur på det meste. Det er litt klatring for å komme inn og ut av køyer, også den største av akterlugarene om man er to, forteller Poppe.
– Byssa er herlig stor og byr på godt med stueplass og gode arbeidsmuligheter. Med stor kjøleboks, tre bluss ovn og gode arbeidsflater ligger alt tilrette for at kokken skal kunne ta for seg ganske avanserte gourmetretter. Skuffene i byssa er imidlertid litt i minste laget. Toalettrommet vis á vis gir også godt med armslag. Et våttøyskap i akterkant er praktisk, og stuerommene sluker det man trenger av håndklær og toalettsaker. Sete over toalettet og hånddusj gir gode, personlige «rengjøringsforhold», skrev Jensen i testen. Kartbordet hadde bare plass til mindre båtsportkart, og masten gjennom salongbordet kunne irritere, men opplevde at puter og madrasser var behagelig tykke, og at trearbeidet og plastfinish holder jevnt en god kvalitet.


Produksjonssvakhet
Elan 37 ble produsert i en tid hvor verftet startet å vakuumstøpe sine skrog. Dette ga et lettere og sterkere laminat, men krevde også en annen type bindingsmiddel. Den nye typen polyester som ble brukt i skroget hadde en svakere binding mot bunnrammen noe verftet oppdaget etter at en serie båter hadde blitt produsert.
I Norge ble disse tidligere båtene utbedret på verftets regning, men ikke over alt. Det kan derfor være en risiko for å få en båt med en svakhet om en Elan 37 blir bruktimportert, uten å sjekke rundt dette.
Etterspurt modell
En Elan 37 kostet 1,4 millioner da den var ny for 17 år siden. Da vi testet Elan 37 mot nye Elan 380 høsten 2009 ble 37-foteren omsatt brukt for mellom 1,1 til 1,3 millioner. Det ligger ingen Elan 37 ute til salgs nå, men de som har blitt lagt ut de senere år har blitt solgt. Prisen har ligget fra 690 000–800 000,-.
Elan 380 var en båt med mange av 37-foterens kvaliteter, men hadde vokst i alle retninger, og var en langt mer voluminøs båt under dekk. Men den ble også en halv million kroner dyrere, samt lansert i et marked som stagnerte. Elan hadde modernisert innredningsstilen til en stil noen opplevde som billigere. I 2011 ble Elan 350 lansert, en båt som dannet verftets nye formspråk, og gjorde 380 raskt umoderne. •

Alternative båter


