Skader på kjøl etter grunnstøting

Skader i blykjøl på en Dofour Classic 45

Bør du oppdage denne skaden i kjølen?

Selger opplyste om at seilbåten ikke hadde striper eller bulker på båten under vannlinjen. Da kjøper løftet båten ble det oppdaget alvorlige skader etter en kraftig grunnstøting. Tingretten gav selger medhold. Nå har Lagmannsretten vurdert saken på nytt. En sak som er viktig for alle som skal kjøpe og selge båt.

Publisert Sist oppdatert

I mai 2020 overtok kjøper en 1999-modell Dufour 45 Classic for 745 000 kroner. Selger hadde da eid båten siden 2016 og opplyste at det ikke var striper eller bulker under vannlinjen. I 2022 løftet kjøper båten på land og oppdaget omfattende skader etter en kraftig grunnstøtning. Det var skader på rigg og strukturskader ved kjølinnfestingen. En befaringsrapport viste til at treffpunkt på kjølen var malt over med flere lag bunnstoff. Reparasjonene ble taksert til over 500 000 kroner, og båten ble av fagfolk ikke ansett som trygg å bruke før utbedring. 

Kjøper fikk ikke dekket skadene av eget forsikringsselskap siden skadene hadde oppstått før tegning. Kjøper kom heller ikke til enighet med selger om erstatning eller heving av kjøp, og saken endte i tingretten. Der tapte kjøper, som valgte å ta saken videre til Frostating lagmannsretten - og tapte igjen.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER