LUFFE: 37-foteren ble skapt i 1979, og ble bygget opp til nyere tid. Her i en MK II-versjon.

Nordmenn mangler sans for kvalitet

Bruktmarkedet er full av gode kjøp. De beste kjøpene er båter du ikke har hørt om. Du gikk glipp av en Luffe 37.

Publisert

Danske Luffe er nærmest ukjent i Norge. De har ikke brukt markedsføringspenger mot vårt marked, og du har knapt sett en Luffe i SEILmagasinet, på båtmesser eller på regattabanen. I våre naboland derimot er båter fra Luffe ettertraktete smykker, seilbåter verdsatt av seilere som setter pris på gode seilegenskaper. 

Vi lagde en sak om brukte båter vi viste har høy verdi i utlandet. En av dem var en Luffe 37 som var lagt ut for 450 000 kroner. Den var det Anne Wallin Rødven fra Oslo som forsøkte å selge. Responsen var laber. Selv etter et prisavslag på 50 000 kroner var responsen lik null. Det gjorde at Rødven tenkte nytt, og la ut båten på Boat24. Da skjedde det noe. 

Billigst og nyest

Brukte seilbåter er billig i Norge, alt for billig. Vi har sammenlignet kurante brukte motor og seilbåter med tilsvarende i Tyskland, Danmark og Sverige, og fant at motorbåter ligger omtrent likt i pris, mens seilbåter ligger langt under, særlig seilbåter bygget i Skandinavia. 

Det ligger fem Luffe 37 til salgs på Boat24, og selv om Rødven forlanger samme pris her som på Finn, så er hennes båt billigst. Den er også den nyeste. Den dyreste båten ligger ute for 79 000 euro, eller over 900 000 norske kroner.

Tenk annerledes

Hva er det som avgjør riktig pris på en vare, og er det følelser eller er det objektive meninger som avgjør båtvalget? Hvorfor er Luffe så mye høyere verdsatt i Danmark og i Tyskland? 

Luffe 37 er en vakker og velseilende båt, men til famileseiling ville jeg heller anbefalt en brukt Bavaria. Selv en gammel Bavaria 32 er større under dekk. Luffe er et statussymbol i Danmark og Sverige. Det er en båt for kjennere. Luffe 37 er dansk design på sitt beste, og kan sammenlignes med møbler fra Danmark. Lampene gir ikke noe bedre lys, og stolene er ikke noe bedre å sitte i, enn hva du får kjøpt på IKEA. 

Det finnes dem som finner slike designmøbler på bruktmarkedet og gjør et kupp. Slike kupp kan du også finne i bruktmarkedet for seilbåter, og Luffe 37 var et slikt kupp. 

Det endte opp med at en danske og en tysker ville kjøpe båten. Tyskeren var raskest i avtrekkeren, og fikk til slutt kjøpt den.