Bror kjøper bruktbåt:

Følg magefølelsen – Albin Cirrus – Bror har kjøpt bruktbåt

Bror har kjøpt båt, og valget falt på en Albin Cirrus til 19 000,- kroner. Her er del én av to, hvor Axel og Bror fort får en god magefølelse. I del to, «inspiser nøye», går vi grundigere til verks, for å være sikre før Bror byr.

Etter å ha vært på jakt etter en billig, brukt seilbåt hele vinteren så har Axel og Bror endelig funnet det de mener er et kupp. I denne episoden kan du bli med når vi undersøker båten for første gang.

Kupp eller katastrofe?

Når en båt blir lagt ut billig på Finn så har man dårlig tid, og da en Albin Cirrus fra 1983 med original motor ble lagt ut på Nesbru, rett ved SEILmagasinets kontor, så måtte Axel og Bror handle raskt. På telefon med eieren fikk vi høre at det var flere interessenter. Vi fikk også vite at båten hadde god eierhistorikk.

God eierhistorikk = bedre sjanser

Båten har tidligere hatt to eiere: den første kjøpte den ny fra verftet, og hadde den i nærmere 40 år. Eier nr to, som Bror kjøpte båten av, hadde hatt den i to-tre sesonger, og brukt den lite. Dermed kunne vi regne med at motoren, riggen og båten forøvrig har blitt holdt slik den skal, av en eier som bryr seg, i store deler av dens levetid. Det gir grobunn for god magefølelse.

Skuffet ikke ved visning

FRA FINN: Her ser du hva selger mente måtte gjøres for å sette båten i stand.
UTSTYR: her er det selger sa fulgte med båten. Ut ifra eierhistorikken med en tidligere eldre eier, og en nåværende som har brukt båten lite, så regnet vi oss frem til at seilene var greie.

På visning fikk vi umiddelbart et inntrykk av at denne båten kunne være et kupp. Den var godt pakket inn for vinteren, og under motoren var det tørt og rent, i kjølsvinet likeså. Treverket i interiøret var strøkent, og det var lukt av båt, ikke mugg, til eksempel. Batteriene, seil og mye av tekstilene om bord var tatt med hjem for vinteren. Gassanlegget virket pent lagt opp og ryddig, og det elektriske, utenom instrumentene, så ut til å være i god stand.

Må ta noen sjanser

Vi fikk ikke sett alt på båten før vi la inn et bud, men med litt logisk tenkning fant vi ut av at det vi ikke får sett, det bør være OK. Dette inkluderte blant annet riggen, seilene og batteriene. Det innebar en risiko, men når den økonomiske risikoen var såpass lav så anså Bror det som forsvarlig. Vi måtte uansett handle raskt, for vi visste at det var flere som ville ha den til den prisen.

SOLGT: Vi kan røpe at Bror kjøpte «Dus», en Albin Cirrus til 19 000,- kroner.
SOLGT: Vi kan røpe at Bror kjøpte «Dus», en Albin Cirrus til 19 000,- kroner.

Minimer risiko med grundig sjekk

Når vi tidligere har sett på andre båter i denne serien, så har vi som regel skjønt etter kort tid at båten er uinteressant. Med denne båten var det derimot annerledes. Den gode magefølelsen vi hadde gjorde at vi gikk videre til neste steg, nemlig å gå båten nærmere etter i sømmene, for å kunne bedre evaluere hvorvidt det var mulig å sette båten i stand for en rimelig penge.

FRA FINN: Her ser du hva selger mente måtte gjøres for å sette båten i stand.
Feil og mangler: Her ser du hva selger mente måtte gjøres for å sette båten i stand.

Se inspeksjon og kjøpsprosess i del to

Det holder ikke å bare ha en god magefølelse, man må og tenke analytisk – og iblant all entusiasmen holde hodet kaldt. Gjennom å foreta en grundig inspeksjon så danner man grunnlaget for å gjøre så. Denne grundige inspeksjonen, og videre kjøpsprosess, ser du i neste episode: «inspiser nøye».

Se flere saker fra Bror kjøper brutkbåt:

bror kjøper bruktbåt