Nå må doen tømmes fra dekk

Skal du til Sverige og ikke kan tømme septiken på tømmestasjonene der, må du seile langt til havs for å tømme doen. Å bygge om opplegget om bord er verken dyrt eller komplisert.

Publisert

Det er fra i år innført strenge regler for bruk av do i båt i Sverige. Har du vannklossett, må du ha septiktank med tømmemuligheter, for å bruke doen. Du kan ikke straffes for å ha do om bord uten tømmemulighet, men du kan bli straffet om den brukes. Det er forbudt å tømme innholdet i sjøen, og om du må, så må du seile 12 nautiske mil til havs. Det betyr over to timers seilas ut i havet. Det er et unntak for veteranbåter, men med slike båter, godkjent av den svenske statens maritime museer, må du ut i åpen sjø for å bruke doen. Du kan også komme deg unna ved å bruke en bøtte, men denne løsningen er nok ikke særlig populær blant medseilere.

Hensikten med forbudet i Sverige er todelt. Det reduserer overgjødsling av sjøen, og det minsker mengden bakterier i nærmiljøet. Forbudet gjelder også urin. Urin inneholder stoffer som fosfor og nitrogen, som øker algeveksten. I informasjonen fra Transportstyrelsen i Sverige står det at båtfolk bør tenke på miljøet, og se til at urin havner i et renseanlegg og ikke i sjøen.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

49,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

495,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

795,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER