Setter Finnmark på kartet i Blue Cup

Randi Ree fra Stavanger har deltatt i Blue Cup flere ganger enn de fleste. Hennes trofaste deltakelse i den greske seileruken har ført til at Finnmark stiller med  "egne" båter.

Publisert

LANGVEISFARENDE: Oceanis-en til Odd O.Torkildsen. Foto: Linn K. Hansen

– Det begynte med at jeg hørte om Blue Cup på kontoret hjemme i Stavanger, og syntes det hørtes spennende ut, forteller Randi Ree etter endt dagsetappe fra Emioni til Porto Heli.

Seilerfaring hadde hun ikke, men med en far som hadde seilt utenriks i mange år var Randi godt vant med sjøen, og meldte seg på av ren nysgjerrighet og eventyrlyst.

Trives i sjarken

Det tilfeldige valget om å delta på ferieregatta i Hellas for 15 år siden skulle vise seg å føre til store endringer i livet for stavangerkvinnen. For seks år siden møtte hun en annen seiler, Kjell Reidar Pedersen fra Kårhamn i Finnmark. To år senere giftet de seg på rådhuset i idylliske Poros, som er en av overnattingshavnene under Blue Cup.

I dag bor paret i Kårhamn på øya Seiland, 30 minutter fra Hammerfest. Her driver de to Kårhamn gjestegiveri., hvor de tilbyr overnatting, fisketurer, utflukter til vanns og lands og introduksjon til den samiske kystkulturen.

– Da jeg dro nordover med Kjell i 2003 var det ingen som trodde  jeg skulle overleve der oppe, ler Randi, som i år deltar i Hellas for 16. gang. Ryktene om at innflytteren fra Rogaland hadde funnet seg godt til rette i sjarken og ikke hadde noen planer om å flykte hjem igjen spredde seg imidlertid raskt sørover. Og sånn har det blitt.

Egne "Finnmark-båter"

I tillegg til å drive gjestgiveriet i Kårhamn organiserer paret i dag turer til Blue Cup for eventyrlystne finnmarkinger. Resultatet av dette er at det i årets cup stilte to båter bemannet med seilere fra Hammerfest-regionen.

Foruten Randi og Kjells egenleide 50-foter seiler "Athina", en Oceanis 523 med nesten kun finnmarkinger om bord. Med isbjørnflagg i det ene vantet og det samiske flagget vaiende i det andre er det dermed ikke bare blåfargen på skroget som skiller båten fra de andre Oceanis-ene i cupen.

– Det var ho Randi og han Kjell Reidar som dro oss med på dette, forteller skipper Odd Torkildsen, mens resten av mannskapet nikker bekreftende.

Ikke alle om bord har like mye seilerfaring, men med sjøsamisk bakgrunn er de fleste meget godt vant med sjøen.

– Vi er jo vokst opp med fiske og havet som levevei, men seiling er det ikke blitt så mye av i Finnmark ennå, selv om det etterhvert er kommet noen båter, forteller Torkildsen.

– Derfor reiser vi til Hellas for å seile, kvitterer et par av mannskapene i den blide gjengen.

Fra kuling til kos

Førstereisjente Eli Sætereng innrømmer likevel at hun var litt skeptisk den første dagen.

– Det blåste kuling da vi seilte fra Athen til Epidavros, og jeg var sjitredd i begynnelsen. Men nå er det kjempeartig. Vi seiler, koser oss og nyter sjølivet. Dessuten har vi en utmerket kokk om bord, understreker hun og nikker mot Odd Pedersen.

Sistnevnte driver "Odds mat og vinhus" i Hammerfest, og har sørget for å servere fersk fisk til mannskapet hver dag etter først å ha handlet av fiskerne om morgenen.

Powered by Labrador CMS