Forsiden på Vestfold blad, hvor Antarktis-ekspedisjonen både er hovedoppslag og beskrevet med bilde i lederkommentar.
Resultatene fra Seilas-pollen viser at ca 80 prosent støtter Andhøy.

Mange støtter Andhøy

Jarle Andhøy får kritikk fra flere hold for sin ekspedisjon til Antarktis, hvor målet er å finne spor etter «Berserk» som forsvant 22. februar i fjor. Flertallet av Seilas' lesere  sier likevel at de støtter ekspedisjonen.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Jarle Andhøys søk etter vennene i Sørishavet skaper nok en gang bølger i media. Foto: Linn Krogh Hansen.

Etter at Seilas’ la ut en poll hvor vi ba leserne om deres mening om den pågående ekspedisjonen med «Nilaya», har 216 vært inne på sidene og avgitt svar. Blant disse sier 172 at de støtter Andhøys ekspedisjon, mens kun 24 mener turen er galskap. 20 svarer at de ikke bryr seg.

Også på Seilas facebook-side ønskes Andhøy lykke til med turen, selv om det også nevnes at han ikke kan regne med å bli hjulpet i en nødsituasjon på grunn av faren dette vil utsette andre for.

Ekspedisjonsbåten «Nilaya» seiler nå uten nødpeilesender, opplyser Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl.

– Dette er fordi mannskapet ikke vil utsette andre for risiko dersom det skulle skje noe galt, sier han.

Støtte fra hjemfylket

Også redaktøren for hovedavisa fra Andhøys hjemfylke, Vestfold blad, går kraftig ut til forsvar for den tidligere «Berserk»-skipperen.

–Det er også flaut når det å bryte miljøforskriften om ikke å seile over 60. sydlige breddegrad vies større oppmerksomhet enn hva som blir en terrorist til del, skriver Marianne Henriksen i sin lederartikkle i Vestfold blad.

Vil ha Stoltenberg på banen

Henriksen viser til at Polarinstituttets folk, statsministeren med følge, journalister og mange andre - har besøkt polpunktet, og blitt fraktet inn med lastebiler og fly som belaster det sårbare miljøet.

– Stoltenberg ble fløyet inn til Sydpolpunktet i en stor Herkules. Polarinstituttets leder Jan-Gunnar Winter, som deltok i Vegard Ulvangs ekspedisjon, ble fløyet inn med et mindre fly, slik at også han rakk fram i tide til feiringen. Derfor får jeg en emmen smak i munnen når UD på spørsmål fra NRK om «det er flaut at Norge ikke kan gjøre rede for egne borgere», svarer at dette «setter Norge i et dårlig lys internasjonalt». Lik svaret, er også spørsmålet idiotisk. Spørsmål knyttet til miljø og miljøforskrifter burde heller vært rettet til Jens Stoltenberg, for internasjonalt fremstår den store landtrafikken i Antarktis som langt mer miljøbelastende enn den lille prikken av en seilbåt som «Nilaya» er, utdyper redaktøren i Vestfold blad i dag.