Hollænderseilasen

Bygene la premissene

Bygene la premissene

Var det noe som la premissene for prestasjonene i årets Hollænderseilas, så var det været.

Publisert Sist oppdatert

Man kunne file på tiendelene i seiltrim så mye man ville, men var man ikke med på notene i den musikken været spilte opp under Hollænderseilasen, nådde man ikke opp på resultatlistene. Man måtte også ha en porsjon flaks – i alle fall litt «stang inn» – når kortene ble delt ut i værskiftene. For værskifter var det mange.

STRATEGISPILL. Det var perioder med vindstille og omstarter, og når bygene bygde seg opp over Vestfold-landet, gjaldt det å «lukte vind» og «være vindantringer» – og plassere seg strategisk i forhold til konkurrentene når vinden kom.

BEST. Shortanded-seilerne stakk til ut allerede klokka 0800 fra Son, og de fremste i dette feltet hadde nok Hollænder’ns beste forhold. De seilte på morgenens svake bris til de kom til Bastøy og hadde kun en kortere periode med vindstille – innen det fylte inn med en lett bris fra sør. De fikk også det beste været og kunne fullføre seilasen uten et regndrypp – mens de øvrige seilerne ble innhyllet i både en og to regnbyger innen de var i mål.

Værmeldingen innga ikke noe bud om mye vind, og det tok arrangørene på alvor og sendte seilerne ut på avkortete løp og med målgang i Larkollen. Og det var nok smart med tanke på den ventende festen i Son – som jo helst burde få deltagere…

OVERRASKELSE. Seieren i shorthanded-klassen gikk til den «lettbente» Archambault 31en 333 HALF EVIL som ble seilt av Bjørn William Lindgren og Johan Føyen fra KNS, som ikke har noen merittliste fra før i shorthanded-sammenheng. De slo, overraskende for mange, «kanoner» som Simen Løvgren og Tor Hove.

JUNIORER. Noen andre som jublet, var mannskapet om bord i X-41en LEXINGTON, som for anledningen bestod av juniorer fra NORSTEAM og Arendal. De vant den prestisjefylte ORC-klassen.

– Og jentene var i flertall om bord. Ungdommene fikk fart på båten og bedre har det ikke gått med oss på Hollænderen på en god stund. Det var utrolig moro å seile med kun unge, flinke og motiverte juniorseilere om bord, sier Thomas Føyen til SEILmagasinet.

SPIKER. Glad var også Erik og Jarle Kristiansen i om bord i XTREME, som vant LYS 1,31–1,35. Laget er et av landets ivrigste og seriøse på storbåt-fronten, og det føltes forløsende for dem å endelig gå til topps.

– Det ble jammen meg en spiker, kom det spontant til SEILmagasinet fra Erik Kristiansen etter målgang.     

SUVEREN. Den mest overlegne seieren var det Ole Petter Svendsen fra Fredrikstad som stod for. Med sin Dehler 29 ASLAN var han og mannskapet en time og to minutter foran nummer to på listen.

I alt deltok det 282 båter i Hollænderseilasen.

KLASSEVINNERE:

Shorthanded LYS: 333 HALF EVIL - Bjørn William Lindgren, KNS [Archambault 31]

LYS <=1,12: SEXPRESS - Øystein Fuglesang, Soon [Express]

LYS 1,13–1,17: ASLAN - Ole Petter Svendsen, Fredrikstad [Dehler 29]

LYS u/sp<=1,12: YR - Ketil Kohmann, Soon [Columbie 66]

Tur 1: NJORD - Erik Vennemoe, KNS [8 m]

Albin Nova: NAOMI - Erik Borge, Gåsøkalven

LYS 1,18–1,21: IGGY - Christian Grimsgaard, Frognerkilen [Dehler DB1]

LYS u/sp =>1,13: ENZO - Pål Grobstok, KNS [First 51]

LYS 1,21–1,25: ANDANTE - Terje Hall Torgersen, Bundefjorden [X-332]

LYS 1,26–1,30: LURINGEN - Tommy Bergman, Asker [Finngulf 39]

11-meter: TACK - Dag-Olav Nikolaysen, Drøbaksund

LYS 1,31–1,35: XTREME - Jarle Kristiansen, Bundefjorden [Grand Soleil 37]

First 40.7: HYGGEN IX - Leif Martin Drange, Bergen

LYS =>1,36: MAGIC - Aasmund Drolsum, Soon [King 40]

ORC: LEXINGTON - Espen Clason, KNS [X-41]

Flerskrog: SISTE SKRIK - Geir Almquist, Viken [TRT 1200]

Skøyte C-F: MOHAWK II - Erik E. Berg, Vestfjorden

Skøyte A-b: TARALDEN, Jørn Steingrim Andersen, Soon [Spissgatter]